Amerikai foci: mert menő!

Venesz Klaudia Fotó: Giraffe Photos
2024.06.21. 08:55

Négy szakosztállyal működik a Győr Sharks sportegyesülete. Az amerikai futball mellett a labdarúgást, a cheerleadinget (szurkolócsapat) és az újdonságnak számító flag focit is képviselik.

A győri sportéletet 2003 óta színesítő cápák iskolai bemutató órákon népszerűsítik az amerikai focit, ami a közhiedelemmel ellentétben semmivel sem veszélyesebb a többi sportágnál – árulta el Baldauf Attila, az egyesület alelnöke, majd hozzátette: a csapatsportoktól eltérően az amerikai foci egyes posztjain más-más adottságok számítanak: nem feltétlenül kell jó dobónak lenni, ha valaki gyors, jó elkapó, vagy erős fizikumú.

A focicsapatuk híre a médiát is bejárta: kuriózumnak számított, hogy a 11 pályán lévő srác 11 különböző nemzetből érkezett. Készül egy hatrészes dokumentumfilm is a külföldi játékosokról, a Netfilxre kerülő széria az idegen országban sportolók életét fogja bemutatni.

Az első amerikai futball egyetemi bajnokságot 2023-ban Baldauf Attila szervezte Győrben, a csapatot sikerre vitték és a tavalyi második helyezést idén veretlen széria és kupagyőzelem követte. A Sharks két csapatot indított a 2023/24-es HFL bajnokságban. Az elsőosztályban játszó együttes hektikus évet zárt, azonban a harmadosztályban szereplő csapat még versenyben van és jó eséllyel a rájátszásba is bekerül. A juniorok júniusban már elkezdik a felkészülést a szeptemberben induló bajnokságra, a felnőttek a mérkőzéseik végeztével a nyár közepén kicsit megpihennek.

Annak, aki ódzkodik a durvának tűnő játéktól, a flag footballt ajánlják, az amerikai foci könnyített, „fogyasztható”, pörgős, felszerelés és kontakt nélküli változatát, amely a 2028-as olimpián debütál Los Angeles-ben.

A sport jellege, és a légkör jobb hangulatot tud teremteni, mint bármelyik európai sport; elég, ha csak a füstös bevonulásra, a szurkolásra vagy a hot-dogra gondolunk – emelte ki Attila.

A cápák Divízió 2-es csapatának écsi mérkőzése június 22-én, szombaton lesz. A kezdőrúgást 15 órakor fogják elvégezni, szeretettel várnak minden szurkolót a sportpályára!

A cheerleading csapat még várja a jelentkezőket. A látványos „szurkolótánc” a játékosokat is ösztönzi és a közönséget is szórakoztatja.

Nyitókép: Győr Sharks/Giraffe Photos, edzés fotók: Venesz Klaudia

Kapcsolódó témák: #amerikai foci | #Győr Sharks | #mérkőzés | #sport |