Borbély Balázs: Nem mondunk le a feljutásról

Fodor László Fotó: ETO FC
2024.05.12. 15:35

Nem kis feladat hárul az ETO FC labdarúgócsapatának nemrég kinevezett vezetőedzőjére. Borbély Balázs a bajnokság finisében vállalta a beugrást, a Kuznyecovot váltó tréner öt mérkőzés alatt a régóta várt sikert érheti el a zöld-fehérekkel.

A 44 esztendős dunaszerdahelyi születésű Borbély Balázs játékos-pályafutása a DAC-ban indult, ahol 1998 és 2000 között szerepelt az első csapatban. Ezután az Artmedia Petržalka gárdájában töltött sikeres időszakot, ahol a Bajnokok Ligája csoportkörében is szerepelt, ráadásul csapatkapitányként vezette az együttest. Külföldi pályafutása során megfordult a német Kaiserslautern, a román Timişoara és a ciprusi AEL Limaszol csapataiban. A szlovák felnőttválogatottban 15 alkalommal lépett pályára. Edzői karrierje jelentős részét a DAC-nál töltötte, ahol a tartalékcsapatnál és az ifjúsági együttesnél is dolgozott. Két szezonban a felnőttcsapatnál volt segédedző, majd az akadémiai csapatok mellett folytatta. Magyarországon a Ferencváros U17-es gárdáját irányította, ahonnan 2022 nyarán tért vissza Dunaszerdahelyre és a felnőttcsapat asszisztensedzője volt.

 Mekkora rizikót jelentett a vezetőedzői poszt elvállalása öt fordulóval a bajnokság vége előtt?

A Szeged elleni vereséget követően keresett meg a klub tulajdonosa. Váratlanul ért a felkérés, de egy nap gondolkodási idő után úgy döntöttem, hogy vállalom. Érthetően nagyok az elvárások, de ez az edzői szakma velejárója. Szeretem a munkámat, hiszek abban, hogy képesek vagyunk elérni a célunkat.

Mennyire követte nyomon a másodosztályú bajnokságot, különösen az ETO szereplését?

Természetesen folyamatosan figyeltem az NB II.-es bajnokság történéseit, már csak a DAC és az ETO partnersége miatt is. De nem csak ez az oka, hogy képben vagyok a bajnokságot illetően. Korábban a Fradinál sok olyan tehetséges fiatallal dolgoztam, akik aztán a klub fiókcsapatához, Soroksárra kerültek. Őket is igyekeztem folyamatosan szemmel tartani.

Milyen állapotban volt a gárda, amikor megérkezett?

Két vesztes mérkőzés után érkeztem, érthető módon nem volt jó a hangulat, amikor beléptem az öltözőbe. Kevés idő volt a következő mérkőzésig, úgy éreztem, mentálisan kell felrázni a társaságot. A korábbi fiaskók ellenére még semmi nem veszett el, még mindig a saját kezünkben van a sorsunk. Elsősorban az önbizalom terén kellett rendet tenni.

 Milyen csapatot szeretne látni a pályán hátralévő fordulókban? A legfontosabb a megfelelő mentális hozzáállás. Egy profi klubban dolgozunk, egy kidolgozott filozófiával. Ennek részei a játékosok, akik kötelesek győztes mentalitással pályára lépni. Ez elengedhetetlen a sikerhez. A stábbal kidolgoztunk egy edzéstervet a bajnokság hátralévő részére, amiről azt gondoljuk, hogy sikeres lehet a hajrában. Három mérkőzés van hátra, nagyon szoros az állás, az akarati tényezőkön nagyon sok múlhat. Annyit ígérhetek, hogy mi minden energiánkat mozgósítani fogjuk, nem mondunk le a feljutásról!