Borbély: Ha szidni kell, szidjanak, ha dicsérni kell, dicsérjenek!

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotóstúdió/Kasza Fruzsina
2024.08.14. 17:35

A nyugati lelátó hűvösében találkoztunk Borbély Balázzsal, az ETO FC Győr vezetőedzőjével. A mesterrel elemeztük az NB I-es szezon első mérkőzéseit, a klubon belül uralkodó viszonyokat és szóba kerültek a játékosok is.

A tavaszi forduló utolsó öt mérkőzésére érkezett Borbély a zöld-fehér kispadra, ahonnan aztán egy veretlen végjátékot dirigált, egyenes utat biztosítva az együttesnek az első osztályba. A taktikában a kommunikáció gyökeres megváltoztatása adta a fő csapásvonalat, Borbély a feljutást jelentő mérkőzés után, az ajkai stadion gyepén szűkszavúan annyit mondott: „Elhitettem velük, hogy tudnak focizni”. A korai szezonkezdet miatt augusztus közepén már a negyedik fordulóra készül az ETO – az egy idegenbeli és két hazai vereség azonban cseppet sem csorbított a gárda lelkesedésén.

„Az első mérkőzéseken még nem tudtuk hova helyezni magunkat. Nem tudtuk, hogy mire elég, ami elég volt az NB II-ben. A három meccs nyilván felállít elénk egy tükröt” – kezdte az edző, aki szerint nem az összjátékkal van probléma, hanem az apróságokkal. „Mindhárom meccsen jobbak voltunk az ellenfelünknél mintegy hatvan percig, mégsem tudtunk gólt szerezni. Szóval nem játszunk rosszul. Azért nem tudunk meccset nyerni, mert elcsúszunk a részleteken” – utalt az MTK elleni első hibájukra Borbély, aki a nüánszok javításán túl a mentális erősítést is előtérbe helyezné a játékosoknál. Ezen a mérkőzésen is érzékelhető volt az első kapott gól után egy „bezuhanás”. „Nem tudom, miért van az, hogy ha történik valami a pályán – például most egy kulcsjátékos sérülése, vagy előtte egy kapott gól, vagy egy egyenlítés – nagyon megtört minket. Ez hosszú időre visszafog bennünket.” Az MTK elleni mérkőzés dinamikáját jelentősen megakasztotta a háromszori VAR-vizsgálat is. Borbély azt mondja, minden pályán történő eseménynek van egy háttere: „A csere után, amikor lendületben voltunk és épp kezdett összeállni az egész, az ötperces videózás nagyon széttörte a játékot.”

Az igazolási időszaknak még korán sincs vége, és a klub tulajdonosától, Világi Oszkártól megnyugtató információk érkeztek a klubvezetés felé, ő ugyanis teljes mellszélességgel támogatja a játékoskeret frissítését. „A cserepadról nem tudunk olyan minőséget a pályára küldeni, hogy legyen olyan erő, vagy új energia, ami meg tudja fordítani a mérkőzés állását. Mindenképpen kellene egy vérbeli támadó, aki gólt is tud rúgni, hasznos az ellentámadásnál és területeket tud megfutni, kellőképp agresszív és gólérzékeny” – emelte ki Borbély. Fejtörésre ad okot a sérült Bumba helyettesítése a szélső pozícióban is, de a középpálya és a belső védelem is erősítésre szorul. A játékkép megváltoztatásával lehet ugyan új irányokban próbálkozni, de ezeket a réseket mindenképpen be kell tölteni a vezetőedző szerint.

A klub közben folyamatosan jelenti be az érkezőket. A frissen igazolt Petráš mindjárt lehetőséghez is jutott. „Az utóbbi időben nem kapott bizalmat, de a 22/23-as szezonban ő a liga legjobb kapusa volt, és ez nem volt véletlen. Ő már kapott az élettől egy pofont, ez őt mentálisan megerősítette és egy felnőtt Samuelt kaptunk”. A fiatal hálóőr rutinja még hiányzik ugyan, de a vezetés bízik a közös munka sikerében.

Borbély Balázs egy dinamikus, ám az agressziót nélkülöző játékstílust preferál. „Játszanék csúnyábban, és lenne 3-4 pontunk az első három forduló után. Lehet, hogy kell változtatni a játékstílusunkon is ahhoz, hogy eredményesek legyünk. Még precízebben, még pontosabban kell lőnünk a szögleteket vagy a pontrúgásokat, még gyorsabban kell döntést hoznunk.” A visszajelzések alapján azonban az együttes játéka – bár még fejlesztésre szorul – hosszútávon kifizetődő lesz. „Bízom benne, hogy eljön az az idő, hogy pontjaink is lesznek és fog érkezni lazaság és önbizalom játékos- és csapatszinten is és elő fog jönni az a tehetség, ami például egy Gavric-szintű játékosban is ott van. Arra én biztosan szeretnék jegyet vásárolni.”

Borbély elárulta azt is, hogy bár jelen van a közösségi oldalakon, kommenteket nem olvas. Akkor sem tette ezt, amikor a csapat nyerő szériában volt, mert azt akarta, hogy ne bújjanak meg az elméjében a vélemények és más gondolatai. „Tiszta fejet akarok, minden döntésben. Nyilván elkerülhetetlen, hogy valaki megállítson és elmondja a véleményét. A vezetőségtől is kapok visszajelzéseket, látom a játékosok arcán is a csalódást, de azt is, ha igazat adnak, de próbálom magam ettől függetleníteni.”

A harmadik forduló kerethirdetésekor többen is hiányolták Farkas Balázst a kezdőcsapatból. A mester elárulta, hogy mivel Lukic-csal fejezték be az előző szezont, vele is kezdett, megvan a bizalma iránta. „Vannak olyan mutatók, amiben többet kell tennie a csapatért. A futásmennyiségben, a sprintekben is fejlődnie kell, erről beszéltünk is a felkészülés során. Farkas Bazsi viszont teljesen más. Rengeteget fut és nagyon hasznos tud lenni a csapat letámadásánál, viszont nincs meg benne az a tapasztalat, vagy technikai képzettség, hogy egy ilyen kvalitású védők ellen gólt tudjon szerezni. A Nyíregyháza előtti héten kaptuk Krivokapic-ot, őt is bedobtam egy fél órára és nagyon jól teljesített. Jó energiával játszott és hatalmas gólt rúgott. Egy sajnálatos sérülés miatt ő kiesett és valószínűleg augusztus végéig nem is fog tudni játszani. Ő lett volna az elsőszámú választásom erre a mérkőzésre is (MTK), viszont volt két csatár, akik közül választani akartam: egy tapasztaltabb, de kevesebbet dolgozó, vagy a másik, a Farkas Bazsi, aki az ellentéte. Így döntöttem, mert volt egy megérzésem és volt egy elképzelésem a játékról az MTK ellen. Tudtam, hogy fogunk gólt rúgni az első félidőben, és a második félidőben jó lesz a Bazsi, csak azzal nem számoltam, hogy kapunk két büntetőgólt.”

Az ajkai győzelem óta eltelt két hónap tapasztalatával menetelnek tovább és dolgoznak azon, hogy pozitív irányba induljanak el. A visszajelzések alapján látható a fejlődés és a klubvezetés is hisz abban, hogy a türelmes építkezés sikerre viszi az ETO FC-t. Borbély Balázs portálunkon keresztül a szurkolókhoz is szólt: „Legyenek autentikusak. Ha úgy érzik, szidni kell, szidjanak. Ha dicsérni kell, dicsérjenek. Legyünk önmagunk, de higgyünk, mert vannak olyan dolgok, amire alapozhatunk és hihetünk abban, hogy ez jobb lesz. Élvezzük a focit, élvezzük az NB I-et!”

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #sport | #vezetőedző |