Vége a párizsi olimpiának – a záróünnepség

HAK Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.11. 21:29

A 33. nyári olimpia elérkezett a végéhez. Sok örömöt tartogatott nekünk magyaroknak is. Az olimpia most elbúcsúzott, a láng is kialudt...

0:06: Fantasztikus tűzijátékkal és a legendás My Way című dallal ért véget a záróünnepség.

23:58: Thomas Bach pedig hivatalosan is bejelentette, hogy véget ért a 2024-es olimpia játékok, a lángot pedig elfújták.

Négy év múlva Los Angeles-ben találkozunk!

Augusztus 28-ától pedig indult a paralimpia, amely szintén izgalmas versenyeket ígér. Na meg persze reméljük, hogy magyar és győri sikereket is!

23:57: Leon Marchand megérkezett a stadionba az olimpiai lánggal.

23:39: Az amerikai himnuszt az ötszörös Grasmmy-díjas énekesnő, H. E. R. adta elő, majd a stadion tetején nem más, mint Tom Cruise jelent meg aki elvitte magával a zászlót, egészen Amerikáig! A kalandos út során volt motorozás, repülés, ejtőrnyőzés és a végén még a Red Hot Chilli Peppers és Billie Eilish tengerparti koncertjébe is belehallgathattunk.

S hát természetesen Snoop Dogg sem maradhat ki a sorból, aki mellett még Dr. Dre is feltűnt hogy elnyomják a The Next Episode című nótájukat…

Az olimpiai zászló pedig végül Snoop Dogg kezében lobogott tovább…

23:33: Az olimpia zászlóját Párizs átadta a 2028-as rendező városnak, Los Angeles-nek. Először fordult elő, hogy két hölgy adta át egymásnak a zászlót: a párizsi és a los angelesi polgármesterasszony vett részt a ceremónián: Karen Brass Anne Hidalgo-tól vette át a zászlót.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

23:11: Tony Estanguet a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke mondott záró- és köszönőbeszédet.

Álmodozni akartunk és Leon Marchand-unk lett. Olyan olimpiát éltünk át, amelyet még soha nem láttunk. Egyik-napról a másikra megállt az idő, és Franciaország olimpia lett! Mindez csak azért nem volt lehetetlen, mert mindannyian itt voltaktok. Elsősorban a nézők, majd a Párizs2024 csapata és természetesen ti 45.000 önkéntes, akik irányt mutattatok, ti voltatok a szív és a lélek!” – hangzott el többek között ez is beszédben, s természetesen Estanguet mindenkinek köszönetet mondott, akik lehetővé tették, hogy sikeres legyen az idei olimpiai játékok.

„Sosem voltam még büszkébb arra, hogy francia vagyok, mint ma este!”

„Sportolók! Tudtuk rólatok, hogy fantasztikusak vagytok! Szerelmebe estünk és feltöltöttetek bennünket. Szüksége volt rátok a világnak! Köszönjük, öt kontinensen keresztül, köszönjük!” – zárta Tony Estanguet, aki arra is utalt, hogy augusztus 28-án indult a párizsi paralimpiai játékok.

Thomas Bach, a NOB elnöke is beszédet mondott a záróeseményen:

Teljesítményeteket végig lenyűgöző volt! Valamennyien megmutattátok, hogy mi emberek milyen csodálatos teljesítményekre vagyunk képesek! Végig békében éltetek egymás mellett az olimpiai faluban. Elfogadtátok egymást akkor is, ha országaitokat konflitus fordítja egymásnak. Ezzel emberek milliárdjainak adtatok inspirációt! Köszönjük, hogy bízhatunk abban, hogy mindannyiunk számára létezik egy jobb világ! Tudjuk, hogy az olimpia megrendezése nem képes békét teremteni, de ösztönzőleg hathat a béke iránti törekvésben. Éljük meg ezt a béke-kultúrát, minden egyes nap folyamán!

Thomas Bach a (NOB) elnöke (b4) és Tony Estanguet, a 2024-es párizsi nyári olimpia szervezõbizottságának elnöke

Bach arról is beszélt, hogy az egész világ figyelemmel kísérte ami két és fél héten keresztül Párizsban zajlott.

„A sportolók igazi ünnepe volt, a sportok minden szépségével. Ez volt az első olyan olimpia, ahol a részvételben teljes volt a nemek egyensúlya! A kezdetektől a végéig fantasztikusak voltak a versenyek. Ez a párizsi olimpiai az olimpiai játékok új kezdete volt, amiért köszönet jár francia barátainknak!” – a NOB elnöke köszönetet mondott Macron elnöknek, az olimpiai szervezőbizottságának, a francia hatóságoknak, a közszolgáltatást nyújtó szervezteknek és még hosszasan lehetne sorolni. Hiszen egy olimpia sikeres megrendezése rengetek segítő önzetlen munkájából épül fel, s csak együtt hozható létre a felejthetetlen közös élmény.

„Köszönjük Párizs, köszönjük Franciaország! Éljen az olimpia és Franciaország!” – zárta beszédét Thomas Bach, majd az olimpia himnusza csendült fel, amelynek hangjaira leeresztették az olimpia zászlóját.

23:00: Az olimpiai láng útját kísérhettük végig. Csodás felvételeket láthattunk, csodás tájékon, míg végül elérkezett Párizsba…

22:48: Élőben csendült fel a Phoenix Lisztomania című dala, amelyet a sportolók is kitőrő örömmel fogadtak. A rendezőknek nem igazán sikerült letessékelni őket a színpadra. Kedves és szertelen pillanat volt a közös bulizás, annyi biztos. Kavinszky a népszerű francia elektronikus zenei előadó és Angéle, a belga énekesnő Nightcall cím közös produkciója is tetszett a közönségnek. Majd ismét a Phoenix csapott a húrok közé és felcsendült az If I Evere Feel Better című slágerük. VannDa is megjelent a Time To Ride című dalával, majd az Air Playground Love című száma következett, továbbra is a Phoenix társaságában, hogy nem sokkal később már Ezra Koenig-el közösen énekeljék el a Tonight című dalt.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

22:40: Összeállt az ötkarika, amely az öt földrészt, az egységet és a békét jelképezi, az Arany utazó pedig nem tűnt el, csak teljesítette a küldetését: visszatért az olimpia az emberke közé!

22:11: A műsor egy képzeletbeli, szomorú világba kalauzolt el bennünket, ahol az emberek már nem tudták megőrizni az olimpia eszméjét… Ez a szomorú és sivár világ egészen addig tart, amíg egy másik univerzumból nem érkezett meg az arany utazó, akik helyreállítja a rendet és újra hinni kezdett mindenki az olimpiában!

“Az olimpián nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos… A lényeg nem a győzelem, hanem a küzdelem maga. (Pierre de Coubertin báró)”

Mert az olimpiára igenis szüksége van az embereknek!

22:06: Az önkéntesek segítségét is megköszönték. Régóta tudni, hogy nélkülük nem lehetne egy világesemény sem megrendezni…

21:56: A párizsi olimpia utolsó éremátadója következett, ahol a női maratoni futóknak adták át a díjakat.

Ezt a megtisztelő feladatot Thomas Bach és Sebastian Coe hajtotta végre, az érmesek pedig: aranyérem: a holland Sifan Hassan, az ezüstérem: az etióp Tigst Assefa és a bronzérem a kenyai Hellen Obiri nyakába került.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

21:51: A szerzvezők közös éneklésre buzdítottak mindenkit. Többek között felcsendült Joe Dassin francia sanzonénekes klasszikusa, a Les Champs-Elysées is, és az egyik legnagyobb sport-bulinóta, a Freed From Desire-is, amely naná, hogy feltüzelte a sportolókat és a közönséget is! S persze nem hiányozhatott a Queen ikonikus dala a We Are the Champions sem! Jó is visszagondolni a magyarok szereplésére!

21:48: A hangulat remek, a legtöbb sportoló kis zászlóval integet és persze rengeteg fényképet készítenek egymásról, a záróünnepség hangulatáról.

21:25: A magyar küldöttség a sportolók felvonulásának szinte az elején jött be a stadionba, sok boldog, mosolygós arcot láthattunk.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

21:20: Csipes Tamara és Milák Kristóf a magyar zászlót hozták be a stadionba, s természetesen a többi nemzet zászlaja is megérkezett.

21:15: A Stade De France teltháza előtt felcsendült a franciák himnusza.

21:09: Leon Marchand tűnt fel a képen aki négy aranyat és egy bronzot nyert úszásban, s talán az idei olimpia legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. A fenomén az olimpai láng egy darabját kis lámpáskában vette magához, a “hőlégballon” pedig, amelyben két és fél héten keresztül lobogott az olimpiai láng, kialudt. Az úszó Leon Marchand megindult a lánggal a kezében a záróünnepségnek otthont ado Stade de France-ba.

21.01: Este kilenc órakor kezdődőtt a záró ceremónia, amely Zaho de Sagazan francia énekes és a Händel-Hendrix Academy kórusa előadásával indult a Louvre előtt.

Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 |