Duplantis: a legcsodálatosabb stadionban ugrottam világcsúcsot

MTI Illusztráció: Frankie Fouganthin/ wikimedia.org
2024.08.06. 09:39

Saját bevallása szerint az elképzelhető legszebb környezetben döntött világcsúcsot hétfőn este rúdugrásban a svéd Armand Duplantis a párizsi olimpián.

Az atlétikai versenynap zárásán a 24 éves sztár harmadszorra átvitte a 6,25 métert, és a Stade de France-ban közel nyolcvanezer ember tört ki üdvrivalgásban.

“Lehetetlen leírni ezt az érzést, rengeteg gondolat jár a fejemben, nagy a katyvasz most idebent” – nyilatkozta az M4 Sport csatornának. “Itt döntöttem meg a világrekordot, a legcsodálatosabb stadionban, ahol valaha voltam.”

A vegyes zónában még elmondta, látott már százezer embert egy arénában, de sosem ő állt a figyelem középpontjában, most viszont olyan hangulat volt, mint egy amerikaifutball-meccsen. Elárulta azt is, hogy nagy bulira készülnek a párjával, és várhatóan keveset fog aludni az éjszaka.

Az 5,95-tel ezüstérmes Sam Kendricks közölte, pár éve kitalált egy kisebb “büntetést” Duplantisnak, amely úgy szól, hogy a győztes fizeti a vacsorát.

“Ma simán nyert, úgyhogy az ő számlájára eszünk” – mosolygott az amerikai atléta.

A sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote szerint Duplantis még csak a harmadik férfi rúdugró, aki olimpián döntött világcsúcsot. Ez előzőleg csak az amerikai Frank Fossnak sikerült 1920-ban Antwerpenben, illetve a lengyel Wladyslaw Kozakiewicznek 1980-ban Moszkvában.

Illusztráció: Frankie Fouganthin/ wikimedia.org

Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 |