Remény a kisebb csapatoknak

Ellopták tőlünk a Bajnokok ligáját, de van visszaút

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.06.01. 12:16

Dr. Sebők Zoltán máshogy nézi a futballt, mint egy átlagos szurkoló. A győri kardiológus szeret a dolgok mögé látni, és amellett, hogy teljes szívvel szurkol a magyar kluboknak, a sikertelenségük okait is kutatja. Úgy véli, a Bajnokok Ligájában versenykiírási trükkökkel a topligák csapatai behozhatatlan előnybe kerültek, a többi ország eredménytelensége kódolva van. Lehet azonban megoldás, mégpedig egy nemzetközi régiós bajnokság létrehozása.

,,Az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA ötvenöt tagországa közül ötvennek a klubjai gyakorlatilag sikertelenek a legrangosabb sorozatban. Ezt jól mutatja, hogy a mostani BL-szezon tavaszi időszakában már csak az angol, a francia, a német, a spanyol és az olasz csapatok maradtak versenyben, az összes többi ország képviselője elbúcsúzott. Igazságtalan, hogy már a kvalifikációs rendszernél óriási a hátránya nemcsak Magyarországnak, hanem azoknak az országoknak is, amelyek bajnokságai a tizedik helynél lejjebb rangsoroltak az UEFA-nál. Régebben volt a BL-sorozat elődjében kelet-európai győztes, vagy nyerte el a trófeát olyan klub, amely nem tartozik a szűk elitbe, ma ez elképzelhetetlen. Akkoriban csak a bajnokcsapatok indulhattak, most a főtábla harminckettes mezőnyéből tizenhat hely a négy nagy bajnokságé, a BL gyakorlatilag négy országról szól” – mondja dr. Sebők Zoltán, aki szerint lenne felfelé vezető út, és remény a kisebb bajnokságok csapatainak is, hogy kijussanak a nemzetközi porond kellős közepére. Ez nem csak ötlet, Sebők doktor részletesen kidolgozott anyagot állított össze.

Négy ország, egy bajnokság lehetne esetünkben a megoldás a felzárkózásra. Versenyképes csapatokkal kellene egy közös pontvadászat elindításával Európa nyomába eredni. Két verzió lehet működőképes. Az Alpok–Alföld–Adria határolta területen, Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Magyarország részvételével, vagy a V4 országaival egy nemzetek közötti liga. Az UEFA nem az ellenségünk, ha helyi szinten egyetértés van, a jó elképzeléseket nem söprik le az asztalról. Napjainkban a Benelux államok is gondolkodnak hasonló összefogáson, sőt balkáni államok is ötletelnek ezen a téren” – foglalja össze az ötletet röviden dr. Sebők Zoltán, és a liga felépítéséről is beszélt.

„Az átalakítással a javuló bajnoki pozíciónak köszönhetően nem veszítenénk BL-helyeket, a megmaradó Magyar Kupa-győzelem pedig biztosítaná, hogy minden évben legyen az európai kupaporondon is magyar résztvevő. A BL-ben a közös Liga győztese kapna selejtezős helyet eleinte. Ahogy ez a liga erősödne, és az UEFA-rangsorban előrelépne, a selejtezős helyek száma is nőne. Ez a liga a csapatoknak a folyamatos nemzetközi mérkőzések lehetőségét adná, nőne az érdeklődők száma, így természetesen a reklámérték is” – teszi hozzá Sebők doktor.

A részletes anyagot az aaaliga.hu weboldalon találják az érdeklődők.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |