Érmet is hozhatnak Párizsból a győri paralimpikonok

Nagy Roland Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat
2024.08.25. 15:39

Tizenhárom sportágban harminckilenc versenyző képviseli a magyar színeket a párizsi paralimpián, amely augusztus 28-án kezdődik és szeptember 8-ig tart. A küldöttség tagja lesz a Győri Atlétikai Club két asztaliteniszezője, Arlóy Zsófia és Szvitacs Alexa is, a sportág válogatottját pedig szövetségi kapitányként ezúttal is Vigh Zsolt vezeti.

„Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen változott a lebonyolítás a tokiói játékokhoz képest. Ott, ha valaki elrontotta az első meccsét, még volt javítási lehetőség, ezúttal ilyen nem lesz. A judóhoz, birkózáshoz hasonlóan már az épek olimpiáján is egyenes kieséses rendszerben játszottak az asztaliteniszezők is. A fizikai, taktikai felkészülés mellett fejben is topon kell lenni már az első pillanatban, hiszen a nyitó meccsen egy vereség az azonnali búcsút jelenti a paralimpiától” – kezdte a beszámolót a felkészülésről Vigh Zsolt, aki a győriek mellett a kétszeres bajnok Pálos Péter, valamint a kerekesszékes mezőnyben induló Major Endre alkotta csapatot irányítja Párizsban. A kapitány szerint Pálos egyértelműen esélyes az éremre, ahogy Szvitacs Alexa is.

Alexa öt éve győri versenyző, a legutóbbi paralimpiáról bronzéremmel tért haza, most saját magával szemben is az az elvárása, hogy ismét dobogóra állhasson, ha lehet, még fényesebb medállal a nyakában, mint Tokióban. Arlóy Zsófinak szintén vannak kiemelkedő eredményei, tőle óriási teljesítmény lenne egy érem, de benne van a pakliban, ugyanúgy, ahogy az Arlóy–Szvitacs páros esetében is” – beszélt a remélt eredményekről a kapitány.

A felkészülés nagy részét Győrben, a sportág para-szakágának hazai központjában, a Club Arénában végezte el a válogatott, ahol Papp Gábor tulajdonostól is minden segítséget megkaptak ahhoz, hogy a lehető legjobb körülmények között tudjanak edzeni.

„Becsülettel felkészültünk, de ahogy mindig is mondtam, az olimpia más kávéház, mint az összes többi nagy verseny. Itt mindenki élete legjobbját akarja nyújtani, és lesz, akiből ez a tudat a legjobbat hozza ki, és olyan is előfordul, hogy az esélyeseket görcsössé teszi. Az eddigi legteljesebb stábbal vágunk neki a nagy kalandnak, a sportolóinkat masszőr, pszichológus és több edző is segíti a helyszínen. A válogatott tagjai jövő héten több turnusban érkeznek meg Párizsba, és a rövid idejük lesz barátkozni a helyszínnel, hiszen jönnek majd a mérkőzések. Természetesen Tokióban nem csak a meccsekből tanultunk, a logisztika is talán könnyebb lesz a korábbi tapasztalatok alapján” – tette hozzá a csapat győri kapitánya.

Kapcsolódó témák: #asztaltenisz | #GYAC | #paralimpia |