ETO FC: Győzelemmel felérő döntetlen Újpesten

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.09.27. 21:59

Az OTP Bank Liga 8. fordulójában az Újpest otthonába érkezett az ETO. A tabella harmadik helyén szereplő fővárosi együttes elleni mérkőzés esélylatolgatásai nem a zöld-fehéreknek kedveztek ugyan, de a Paks elleni, az NB I-ben kivívott első győzelem után magabiztosabban állt pályára Borbély Balázs együttese.

A két együttes 138. bajnoki mérkőzését játszotta egymás ellen péntek este a fővárosi Szusza Ferenc Stadionban.

A negyedik percben Benbouali juttatta kapuig a labdát, a felívelés után nem talált hálót. A következő helyzetet a 35. percben Gavric alakította ki, de gól ebből a rúgásból sem született.

Bár az újpestiek dominálták az első játékrészt, és végig a kapu elé szorítva tartották a vendégeket, a hazai együttesnek nem sikerült tiszta helyzetet kialakítani. A rendes játékidőt négy perccel toldotta meg a sípot fújó Csonka. Ouijdi elvállalt ugyan egy hosszú rúgást, de a labda a kapu felett hagyta el a pályát. A félidő végén 0:0-ás döntetlennel vonultak le az együttesek az öltözőbe.

Az 57. percben sikerült az Újpestnek helyzetet kialakítania, a labda Gyurákovicsnál landolt. Samsindin szabálytalankodását követően sárgalapos figyelmeztetést kapott, a büntetőrúgást azonban nem tudták kihasználni. A 61. percben Ouijdi beadását követően Benbouali az oldalhálóba lőtte a labdát. Vera az oldalvonalnál került földre, Csonka sárgalapos figyelmeztetést adott Fiolának. Újabb újpesti szabálytalanságot követően Ouijdi lőtt a kapu előtt kialakult bolyba, de a helyzetet nem sikerült rendezni. A 68. percben a lilák alakítottak ki helyzetet, de a labda ismét Gyurákovics kesztyűjében landolt. Egy perccel később az újpestiek megint a győri kapujára törtek, de a szöglet adta lehetőségekkel már nem tudtak élni. A 72. percben Ouijdi szorult ápolásra. A 73. percben Vera beadását Gavric fogadta, de ő is csak az Újpest oldalhálójáig jutott. Csonka Bence helyett Kátrány Mihály érkezett a gyepre bíráskodni. A 89. percben Diarra és Kasa érkezett csereként a pályára, majd Benboualit váltotta Krivokapic a 99. percben. A csapatoknak végül nem sikerült találatot szerezni, így a mérkőzés végeredménye 0:0 lett.

Bartosz Grzelak, az Újpest vezetőedzője veszteségnek éli meg a döntetlent, úgy gondolja, két pontot elvesztettek a mérkőzés során. „Csalódott vagyok. Ez egyáltalán nem volt jó teljesítmény, mindenképpen elemeznünk kell, hogy mit rontottunk el.” Több helyzetet kellett volna kialakítaniuk, és mivel a futball statisztikai játék. A 16-oson belüli munka és a lezáratlan próbálkozások hiányérzetet keltettek a vezetőedzőben. „Egy kis feszültség alakult ki, mi másképp éltük meg az utolsó 10 percet. Amikor kezdtünk kicsit belelendülni, és az utolsó támadást végeztük, egyszerűen belefújt a bíró, de nyilván ez nem az ő hibája. Az utolsó két mérkőzését elvesztette az Újpest. „Szükség van a megfelelő elemzésre, hogy mi minden történt. A különbség abból is fakadhat, hogy mindkét alkalommal olyan csapatok ellen játszottunk, akik nagyon mélyen védekeznek. Ha nyerni akarunk, arra van szükség, hogy többet dolgozzunk.” Grzelak szerint a csapat önbizalmát visszavetik a vereségek, ezt fel kell építeni, de arra is figyelniük kell, hogy a 16-os körül nagyobb létszámmal legyenek jelen. Az Újpest nagy lendületben volt a válogatott szünet előtt, azonban két utolsó mérkőzésük döntetlennel zárult. „A Kecskemét elég sok szabad területet hagyott nekünk, ezzel szemben az utolsó két mérkőzésnél nem voltak meg ezek a szabad terek. Nem találtuk meg arra a receptet, hogy feltörjük ezt a feltömörülő védelmet. Rendkívül csalódottak vagyunk, de emelt fővel kell dolgoznunk” – tette hozzá a vezetőedző. „Életben kell tartanunk a hitet a csapatban és abban, amit csinálunk.”

Borbély Balázs elégedett a mérkőzéssel és a csapat teljesítményével. „Az első 25 percen kívül egy nagyon jó, kiegyensúlyozott mérkőzést láthattunk. Nekünk voltak jobb helyzeteink. Kidolgozott szituációk után kerültünk nagy helyzetekbe. Nincs hiányérzetem. Stabilabbá váltunk az ötvédős rendszerrel” – mondta Borbély, és hozzátette, minden NB I-ben töltött perc nagy iskola, nagy tapasztalás az együttes számára és úgy érzi, kellő önbizalom nélkül játszottak. Az első félidő első felét nem kezdtük jól, éreztem, hogy nagyon idegesen kezdtünk. Sikerült a komoly nyomásból gól nélkül kijönni. Elkezdtünk focizni és helyzeteket kialakítani.” Az ETO vezetőedzője még nem mer messzemenő jóslatokba bocsátkozni, azonban pozitív a folytatást illetően. Az utolsó 3-4 hétbe fektetett munkát eredményesnek érzi az ETO vezetőedzője. „Eléggé tapasztalatlanok vagyunk, ha az NB I-et nézzük. Időigényes, amíg visszakapják a meccsritmust”, de Borbély úgy véli, lélektanilag fontos döntetlent játszottak.

Az ETO FC a következő mérkőzését a Videoton ellen játssza október 5-én, szombaton hazai pályán.

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #labdarúgás | #sport |