Évek munkája van pár másodpercnyi nyomásban

Venesz Klaudia Fotó: Molnár Erika és Molnár Csaba
2024.05.24. 11:03

Saját határaikat feszegetik és sorra hódítják a kupákat, világcsúcsokat döntve a Molnár Erőemelő Szakosztály tagjai. A Rába ETO SE versenyzői a csúcson vannak, de nem fogják itt abbahagyni.

A Molnár házaspárra, Erikára és Csabára épül a Rába ETO SE legizmosabb szakosztálya. A pünkösdi hétvégén nem szokványos versenyen jártak a csehországi Trutnovban: mindketten világcsúcsot döntöttek. Erika 107,5 kilogrammos világ- és Európa-rekorddal tért haza, Csaba 300 kilót tolt ki sikeresen, ezzel bevésve magát a fekvenyomás nagykönyvébe.

A GTC világszervezet Európa-bajnokságán Csaba 285 kilós kezdése után sikerült a 300-at kinyomnia úgy, hogy a rúd fel-le mozgását 13 fő kísérte végig az esetleges balesetek elkerülése érdekében – mondta el lapunknak Molnár Erika. „A kísérletet nehezítette az, hogy Csabi fejben nem volt ott aznap, nem tudott fókuszálni, nem kis aggodalom volt részünkről. Bár én őt ismerem, ezer versenyen voltam már vele és tudom, hogy bármilyen nehéz neki, bármennyire szerteszét van a Csabi, amikor összpontosítani kell, akkor odateszi magát. Amikor lefekszik a padra, tud teljesíteni” – idézte fel a hétvégét Erika.

Nagyon sokat számítottak a versenyzéssel és edzéssel töltött évek alatt megszerzett rutin.

Csaba elmondta, hogy aznap nem érezte jól magát. Az F8 Magyarországon egy kevésbé ismert kategória, amelyet magas számok és ezzel iszonyú koncentráció és odafigyelés szükséges és millimétereken múlik a 2-300 kilók sorsa. A verseny előtt két héttel kaptak Amerikából speciális F8-as ruhákat, amit épp, hogy csak elkezdtek tesztelni. A ruha felvétele sem egyszerű, több embert igénylő feladat felhúzni és beállítani. Trutnovban Erika és Csaba egy kategóriába került, így külön kihívást jelentett egymást segíteni. Az első megnyugvást az hozta, hogy Erika nagyon szépen hozta a számait – mondja ezt minden elfogultság nélkül feleségéről az erőemelő. Nagyon büszke összeszedettségére és pontosságára.

A bajnok úgy gondolja, az F8-ban van a jövő, mert a RAW kategória alacsony súlyokkal dolgozik, és az equipment csoportban sem lehet nagy tömegeket megmozgatni és inkább a folyamatos fejlődésre és rekordokat hajhászó kategóriákra mutatkozik igény. Csaba azt mondja, míg más a sokmilliós autót vagy házat szeretne, náluk a saját határaik feszegetése és kitolása a cél.

Az ember keresi az eszközt és a lehetőséget arra, hogy a korlátain túl mozogjon – vette át a szót Erika. A ruha nem nyújt nagyobb biztonságot, mert a fizikális teljesítőképességükön túlra viszi a viselőjét, ezzel veszélyesebbé válik minden gyakorlat kivitelezése.

A 300 kilóba belenyomni elképzelhetetlen. Várni a vezényszót, ügyelni a bírák utasítására és a gyakorlat helyes kivitelezésére embert próbáló feladat. A súllyal pakolt rúd eléri a mellkast, majd a bíró adja ki a „press” utasítást, a vezényszóra kell kitolni a súlyokat. Ez a pillanatnak tűnő idő azonban nagyon megtöri a gyakorlat ritmusát – mesélte átéléssel Csaba.

Videón a világrekorder, 300 kilós nyomás:

Erika minden hölgyet arra ösztönöz, merjen súlyokkal dolgozni. A befektetett munka meglátszik a testen, attól azonban nem kell félni, hogy ettől férfiassá válna a konditeremben edző nő. Kevesen merik magukat kipróbálni, épp ezért fordulnak az utánpótlás nevelésen kívül ehhez a korosztályhoz. Csabi hisz abban, hogy negyven felett sem kell magunkat leírni, hiszen ő is 50 felett kezdte el az élsportot, jó egészségnek örvend. Húga is versenyez, a pünkösdi bajnokságon ő ezüstérmes lett.

Erika 107,5 kilogrammal:

A házaspár célja mindig önmaguk legyőzése. Egy hónap múlva Szlovákiában vesz részt egy újabb Európa-bajnokságon Csabi. Erika most egy kicsit pihen, de gyűjti az erejét az őszi versenyszezonra. 30 világszervezet közül 6-7 versenyét látogatják, ezek közül 4 lesz szeptember és november között. A folyamatosan növekvő létszámú csapat tagjait is nevezik a megmérettetésekre. Amire nagyon büszkék, hogy az októberi, madridi Arnold Classic versenyre kvalifikálták magukat és jövőre Egyiptom és Rio de Janeiro „fekpadjait” szeretnék meghódítani.

Kapcsolódó témák: #fekvenyomás | #rába eto se | #sport |