Szemszög

Fájdalmak között búcsúzott az olimpia egyik legszerethetőbb atlétája

HAK Fotó: M4 Sport videó
2024.08.10. 19:53

Gianmarco Tamberi kiváló magasugró, a tokiói olimpia bajnoka. Profi sportoló, aki sokszor inkább sztár, mint atléta. Nem csak az olasz szurkolók imádják, mert egyszerűen egy roppantul szerethető, szimpatikus figura. Az idei olimpián azonban semmi sem jött össze neki, s még az egészségéért is aggódhat. Minden jót Gianmarco, gyógyul meg hamar!

Tamberi a tokiói olimpián bajnok lett, azt a döntőt pedig nehéz lenne elfelejteni. Elevenítsük fel egy kicsit, miért is él mindenkiben úgy az az eset, mint a sportszerűségnek egy gyönyörű példája:

Nos, 2021-ben, Tokióban férfi magasugrásban holtversenyben lett aranyérmes a katari Mutaz Essza Barsim és az olasz Gianmarco Tamberi: 2,37 méterig minden magasságot elsőre vittek, de a 2,39 méterrel már egyikük sem bírt.

Miután a szabályok lehetőséget adtak rá, a két kiváló atléta megegyezett abban, hogy nem folytatják a küzdelmet, majd egymás nyakába borulva, sírva ünnepelték közös olimpiai bajnoki címüket. Az olimpiai egyik legmeghatóbb jelenetének lehetettek tanúi mindazok, akik követték a közvetítést.

Az olasz atléta pedig belopta magát a nézők szívébe, s ezt az érzést csak fokozta az elmúlt években. Stílusát, nyíltságát, humorát szinte mindenki kedveli, mert olyan figura, hogy egyszerűen meghódítja az embereket.

Tavaly ő szerezte meg a világbajnoki címet a budapesti atlétikai világbajnokságon, miután a fináléban a 236 centiméteres magasságot elsőre átugrotta, míg legnagyobb riválisa, az amerikai Harrison csak másodjára teljesítette ugyanezt a magasságot.

Tamberi a győztes ugrást követően az akadályfutópálya vizesárkában megmártózva ünnepelt, ami megint emlékezetes mutavány volt a részéről.

Címvédőként és világbajnokként nagyon készült a 2024-es párizsi olimpiára, de már a megnyitó sem sikerült minden probléma nélkül: a jergyűrűjét a Szajnába ejtette. Feleségétől elnézést kért, de a szerelmük örök jelének tekintette, hogy a karikagyűrű örökre ott pihen a legendás folyó mélyén. Még azt is mondta: dobja bele a neje is, így nem csak a valóságban, hanem a vízben is örökké együtt lesznek.

Tamberi azoban az egész olimpia alatt nem érezte jól magát, augusztus 4-én kellett volna újra megkérkeznit a francia fővárosba, de kórházba került: szombaton szúró fájdalmat érzett az oldalában, belázasodott és be kellett vinni a sürgősségire, ahol az orvosi vizsgálatok után megállapították, hogy valószínűleg veseköve van.

Azt tanácsolták neki, hogy halassza hétfőre az utazást, addigra talán mérséklődik a fájdalom.

Csak annyit tehetek, hogy várok és imádkozom. Nem ezt érdemlem, mindent megtettem ezért az olimpiáért, mindent!” – írta Instagram-bejegyzésében akkor, ám azt is hozzátette: „Egy dolog biztos, hogy eljutok oda. Nem tudom hogy, de ott leszek az olimpián, és az utolsó ugrásomig a lelkemet is beleadom, bármilyen legyen az állapotom.”

Tamberi pedig így is tett, ám a döntő előtt olyan hírek érkeztek, hogy nem tud versenyezni, mert ismért kórházba került, a baj pedig nem kicsi. Az atléta ismét megszólalt:

“A görcs nem múlt el, már a sürgősségin vagyok” – írta délutáni bejegyzésében Tamberi. “Már tíz órája tart a görcs, és egyáltalán nem enyhül. Reggel óta elképesztően erős fájdalmat érzek, de ez semmi ahhoz a fájdalomhoz képest, ami bennem van. Az utolsó esélyem is eltűnni látszik, mert épp most vittek be a sürgősségire, miután kétszer is vért hánytam.”

Sokan eldőltnek tekintették, hogy nem lesz ott a szerethető olasz, a magasugrás legutóbbi olimpiai bajnoka a döntőben, de egy újabb poszt érkezett az atlétától, amelyben bejelentette, hogy mégis részt vesz a megmérettetésen. Egy selfit is posztolt, amin azért valljuk be, nem festett valami jól…

A fájdalom pedig a versenyzés során is látszott az olasz sportolón, aki nem is volt képes úgy teljesíteni, mint azt várni lehetett volna tőle, s ahogy azt ő is elvárta magától. A 2.22 métert is csak harmadjára tudta átvinni, a 2.27-et pedig nem sikerült teljesítenie. Emlékeznek, budapesten a 2.36-es magasságot elsőre átugrotta, Tokióban pedig 2.37-el lett olimpiai bajnok.

Sportolói nagyságát mutatja, hogy bár kínok között, erős fájdalmakkal, meggyengülve, de akkor is vállalta az olimpiai döntőt. Igaz, hogy nem tudta megvédeni a címét és még magához képest alúl is teljesített, de ez így a szív diadala volt. Gianmarco Tamberit pedig erről is megismertük, már jóval korábban. Ki tudja, mi lett volna, ha az egészsége rendben van?! Nem tudni, de most az a legfontosabb, hogy legközelebb már boldogságában zokogjon felesége nyakát ölelve.

Gyógyulj meg Gianmarco, s emlékszel? Tokióban Nagy Roland Győr+ Médiás aranytollával jelölted meg magad és írtad alá a belépőjét! Mert ilyen srác, ilyen sportoló vagy!

Kapcsolódó témák: #atlétika | #párizs2024 | #Szemszög | #Vélemény |