Hollandia csoportharmadikként mehet az elődöntőbe

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.07.06. 22:56

Hollandia 2-1-re legyőzte Törökországot a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati, berlini negyeddöntőjében.

Az első félidőben a törökök szereztek vezetést, de a második felvonásban előbb a hollandok egyenlítettek, majd Müldür a torna 11. öngóljával beállította a végeredményt. A törökök a hajrában nagyobbnál nagyobb helyzeteket alakítottak ki, ám ellenfelük bravúros mentéseket mutatott be és továbbjutott.
A hollandok hatodszor jutottak a legjobb négy közé a kontinenstornán. Ellenfelük Anglia lesz a szerdán 21 órakor kezdődő dortmundi elődöntőben. A másik ágon kedden Franciaország és Spanyolország találkozik egymással.

Eredmény, negyeddöntő: Hollandia-Törökország 2-1 (0-1)
Berlin, 70 091 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerzők: De Vrij (70.), Müldür (öngól, 76.), illetve Akaydin (35.)
sárga lap: Simons (30.), Aké (54.), Van Dijk (64.), Weghorst (97.), illetve Tosun (93.)

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van de Ven, 73.) – Schouten, Simons (Zirkzee, 87.), Reijnders (Veerman, 73.) – Bergwijn (Weghorst, a szünetben), Depay (Frimpong, 87.), Gakpo

Törökország: Günok – Müldür (Celik, 82.), Akaydin (Tosun, 82.), Bardakci, Kadioglu – Özcan (Yokuslu, 77.), Ayhan (Kilicsoy, 89.) – B. A. Yilmaz, Calhanoglu, Yildiz (Aktürkoglu, 77.) – Güler

35. perc: egy török szöglet után a kifejelt labdát Arda Güler ívelte a kapu elé, Verbruggen alaposan alászaladt, ezt kihaszánlva Akaydin közvetlen közelről a hálóba fejelt (1-0).
70. perc: Depay szöglet utáni beívelését az őrizetlenül hagyott Stefan de Vrij fejelte a kapuba (1-1).
76. perc: Dumfries passzolt a kapu elé, ahol két török játékos előtt is elgurult a labda, ami aztán a Gakpo elől menteni igyekvő Müldür lábáról került a hálóba (2-1).

A török szurkolók egy része hajnalban a holland válogatott szállodájához vonult és tűzijátékkal, illetve nagy hangzavarral ébresztette a játékosokat. A hollandokon eleinte nem látszott a kialvatlanság – mezőnyfölényben futballoztak és több lövéssel is próbálkoztak -, de kapusuk alaposan elaludt Güler beadásánál, így Akaydin vezetést szerzett a törököknek.

A második félidő elején ismét a hollandok tűntek aktívabbnak, majd Güler szabadrúgása a kapufáról pattant ki. Ezután hét perc alatt fordított Hollandia: előbb De Vrijt hagyták őrizetlenül, majd a tétovázó védők nem szabadítottak fel, a menteni igyekvő Müldür pedig esés közben szerencsétlenül ért bele a kapu elé passzolt labdába, ami az ő lábáról került a hálóba. Felpörgött a meccs, a törökök a hajrában nagyobbnál nagyobb helyzeteket alakítottak ki, ám ellenfelük bravúros mentéseket mutatott be és továbbjutott.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #EURO2024 | #labdarúgás | #sport |