Ismét fellobban a láng – kezdődik a paralimpia Párizsban!

Győr+ / MTI Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2024.08.28. 13:37

A párizsi paralimpia szerda esti megnyitóján az ötödször részt vevő Illés Fanni paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó viszi majd a magyar csapat zászlóját.

Győrt a Győri Atlétikai Club színeiben két kiváló asztaliteniszező hölgy, Arlóy Zsófia és Szvitacs Alexa képviseli a paralimpián. Az asztalitenisz válogatott szövetségi kapitánya pedig a szintén győri Vigh Zsolt, aki éppen a kiutazás előtt nyilatkozta lapunknak, hogy a lányok akár éremmel is hazatérhetnek Párizsból. A győri hölgyek már a csütörtöki napon bemutatkoznak párosban. (Lásd lejjebb a programok között.)

A ma este 8 órakor kezdődő megnyitón az ötödik alkalommal részt vevő Illés Fanni paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó viszi majd a magyar csapat zászlóját.

A szerda esti megnyitó után a csütörtöki első versenynapon négy sportágban lesznek érdekeltek a magyarok a párizsi paralimpián.

A küldöttségből elsőként a kerekesszékes íjász, Gáspár Tamás mutatkozik be, aki az Invalidusoknál kialakított pályán a W1-es kategória rangsorolóján próbál minél jobb eredményt elérni, hogy aztán vasárnap jó pozícióból kezdhesse a kieséses szakaszt. Gáspár második paralimpiáján szerepel, három éve, Tokióban ötödik lett.

A Paris La Défense Arénában három úszónak lehet szorítani, az egyformán paralimpiai bajnok Konkoly Zsófiának (S9, 400 gyors) és Pap Biankának (S10, 50 gyors), valamint Adámi-Rózsa Zsanettnek (S2, 100 hát). Konkoly három éve ezüstérmes volt ebben a számban, azaz az első versenynapon jó eséllyel meglehet az első magyar érem is a francia fővárosban. Pap összesen öt számban indul, ezek közül nem az 50 méter gyors a legnagyobb erőssége. Az uszodában délelőtt az előfutamokat bonyolítják le, este következnek a döntők.

Az asztaliteniszezőknél az Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa páros a nyolcaddöntőben kezd a WD20-as kategóriában, mégpedig egy nehéznek tűnő ellenféllel, a kínai Liu Menggel és Mao Csing-tiennel. A magyarokat a kilencedik, az ázsiaiakat a hetedik helyen emelték ki.

A pingpongosok a Dél-párizsi 4-es Arénában versenyeznek, az 1-es Arénában pedig a pétanque-hoz hasonló golyósportban, a bocciában vetélkednek a résztvevők, köztük – 16 év szünet után – két magyar is. Nagy Vivien a BC2-es, az éremesélyesek között számon tartott Szabó Alexandra pedig a BC4-es kategóriában érdekelt. Mindketten csoportmérkőzéseket játszanak csütörtökön, Szabó kettőt, Nagy egyet.

A magyarok csütörtöki programja:


ÍJÁSZAT (Invalidusok)
Gáspár Tamás (W1, egyéni) rangsoroló 9.00

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)
Konkoly Zsófia (S9) 400 m gyors, előfutam 9.43 (döntő 17.40)
Adámi-Rózsa Zsanett (S2) 100 m hát, előfutam 10.26 (döntő 18.10)
Pap Bianka (S10) 50 m gyors, előfutam 11.18 (döntő 19.43)

ASZTALITENISZ (Dél-párizsi 4-es Aréna)
WD20, páros, nyolcaddöntő:
Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa (9.) – Liu Meng, Mao Csing-tien (kínai, 7.) 14.30


BOCCIA (Dél-párizsi 1-es Aréna)
csoportmérkőzések:
BC4, D csoport:
Szabó Alexandra-Anita Raguwaran (német) 12.50
Szabó Alexandra-Laissa Polyana Teixeira (brazil) 19.20
BC2, D csoport:
Nagy Vivien-Chantal van Engelen (holland) 18.10

Közvetítések a közmédiában

Az eddigi legnagyobb létszámú csapattal vesz részt a közmédia a szerdán kezdődő párizsi XVII. Paralimpiai Játékokon. A parasport szurkolói kizárólag a közmédiának köszönhetően a képernyőn és a rádión keresztül is követhetik a sporteseményeket. A világjátékokon mintegy 4400 sportoló, 150 nemzet, köztük 39 magyar paralimpikon összesen 13 sportágban versenyez – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán.

Az M4 Sport, a Nemzeti Sportrádió és a Nemzeti Sport is helyszíni tudósítóval és fotóssal lesz jelen a paralimpia helyszínein, hogy mindig a legfrissebb tájékoztatást kaphassák a sportkedvelők.

Kapcsolódó témák: #Győr | #paralimpia | #párizs2024 | #sport |