Ismét Fűzy-Tapodi emlékmérkőzés volt Győrben

Győr+ Fotó: Dr. Németh-Csigai Krisztina
2024.09.06. 21:13

Szeptember 7. fekete nap az UNI Győr és a magyar kosárlabdasport történetében. Tizenegy esztendővel ezelőtt a női csapatot szállító busz a Sopron elleni mérkőzésre tartott, amikor végzetes közlekedési balesetet szenvedett.

Sajnos Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző is olyan súlyosan megsérült, hogy életét vesztette. Azóta az együttes rendszerint kora ősszel emlékmeccset játszik a tiszteletükre. Pénteken este a Sopron csapatát fogadták a győri lányok.

A vendégek egy 6–0-s rohammal kezdtek, az első győri kosarat Ács szerezte. Dubei büntetőjével sikerült egyenlíteni (6–6). Goree kosarával először vezettünk (10–9). A folytatásban 12–17-nél Cziczás László kért időt. A negyed hajrájában három pontra feljött az UNI Győr (19–22), a játékrész végül ötpontos soproni előnnyel zárult (19–24).

Dombai triplájával kezdődött a második tíz perc, a túloldalon Pavlopolu talált be a félkörön kívülről. Nem sokkal később már tíz pont volt a különbség (24–34). Angyal hármasa után Gáspár Dávid kért időt. A negyed közepén hat pontra feljöttünk (33–39). Nem sokkal később ismét tíz volt közte (35–45), Cziczás László újra tartott egy egyperces eligazítást. Mészáros Ágota hárompontosával került ismét tíz ponton belülre a Győr (38–45). A nagyszünetben 38–49 volt a Sopron Basket javára.

Fotó: Dr. Németh-Csigai Krisztina

A második félidőt is jobban kezdte a Sopron, így tovább nőtt a hátrány. Az érződött a mieink játékán, hogy még nagyon a felkészülés elején járnak – gyakorlatilag hétfő óta edz a társaság ebben a létszámban, két klasszis légiós, Carleton és Garbin nélkül –, a vendégek 56–40-re el is léptek. Bach dobott egy hármast, Dubei pedig egy duplát, ami után időt kértek a vendégek. Dombai trojkájával folytatódott a játék. Állandósult a tíz pont körüli soproni vezetés, majd megint nőtt a távolság (51–67), mikor Kiss Virág talált be a hárompontos vonalon kívülről. A zárószakasz előtt 56–68 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó tíz percben egy 4–0-val növelte előnyét a Sopron. Kézben is tartotta a meccset a vendég gárda, amely Monroe büntetőivel húsz ponttal vezetett (58–78). Mindkét csapat sűrűn cserélt, hiszen itt igazából nem az eredmény volt fontos. Az biztos, bőven van mit csiszolni a játékon, amit kedden és szerdán Szekszárdon, a Sió-kupán meg is tehet a csapat, ugyanis ott szerepel majd egy négycsapatos tornán.

Cziczás László: – Nagy megtiszteltetés egy ilyen mérkőzésen pályára lépni, amellyel ezt a szomorú, de szép emléket ápolja a klub. Ami a meccset illeti, tudtam, hogy mi a munkának ebben a fázisban vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy amikorra kell, addira teljesen más arcunkat fogjuk mutatni. Gratulálok az ellenfélnek, nagy energiával játszott, és megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.

Kiss Virág: – Jó újra itthon lenni, jól érzem magam a csapatban. Ez a meccs nem sikerült túl jól, de igazából még öt-ötben sem nagyon tudunk edzeni. Látjuk a hibákat, tudjuk, miben kell fejlődni. Teljes kerettel és sok munkával sokkal jobbak tudunk lenni.

Hagyomány, hogy az emlékmeccsen adja át a legjobb utánpótlás játékosoknak, illetve az edzőknek a díjat a klub.

Idén a Győri Női Kosárlabdáért díjat Németh Tibor, a Kazinczy- és Németh Zsolt, a Bercsényi-iskola nyugdíjazott igazgatója vehette át Fűzy András elnöktől.

Az év utánpótlás játékosa Rigó Dorina lett, ő a Fűzy Ákos emlékdíjat kapta, míg Gálosné Farkas Andrea és dr. Barthalos István az év utánpótlás edzőjeként Tapodi Péter emlékdíjat kapott.

A korosztályok legjobbjai: Ősze Vivien (U11, Villámló Tigrisek/A), László Laura (U11, Villámló Tigrisek/B), Barta Benedetta (U11, Nádor Tigrisek), Sántha Maja (U12), Bélafalvi Dóra (U14/A), Tapodi Tamara (U14/B), Gálos Hanna (U16/A), Rákosi Emma (U16/B), Lép Izabella (U18), Rozmán Lilla (MEFOB), Baffy Fanni (NB I/B), Nováky Zsófia és Pálosi Laura (legtöbbet fejlődő játékos), Mihály Panna és Szamos Zóra (akadémiától búcsúzó játékos).

Forrás: gyorikosar.hu