Sebestyén Dalma a harmadik, Szabó Szebasztián második olimpiájára készül

Két győri úszó lesz ott Párizsban

Nagy Roland
2024.07.15. 08:08

Népes küldöttséggel vág neki a július 26-án kezdődő, és augusztus 11-ig tartó nyári olimpiának a magyar úszóválogatott, összesen huszonhárman szereztek párizsi kvótát. Győrt ezúttal két úszó képviseli az ötkarikás játékokon: Sebestyén Dalma 200 méter vegyesen, Szabó Szebasztián pedig 50 méter gyorson és váltóban áll rajtkőre.

Jakabos Zsuzsannának nem sikerült megúsznia a részvételhez szükséges szintidőt, így nem lehet ott élete hatodik olimpiáján. A Győri Úszó SE sportolói hosszú felkészülési időszakon vannak túl, a héten éppen Törökországban edzőtáboroztak, telefonon ott értük utol őket.

Sebestyén Dalma harmadik olimpiáján vehet részt, az elsőn még nagyon fiatalon indult, 2016-ban Rióban, és kudarcként élte meg az ottani – mellúszásban elért – eredményt. Később a szép sikerek mellett sokszor nehéz helyzetből állt fel, nemrég pedig arról beszélt, hogy újra beleszeretett az úszásba.

„Az egyetlen elvárás, hogy felszabadultan, mellékes gondolatok nélkül, csak a feladatra koncentrálva adott pillanatban a legjobb teljesítményt hozzam. Nem akarok azon gondolkodni, hogy mások mit csinálnak, arra fogok koncentrálni, hogy a legjobb technikával, megfelelő erővel ússzak. Az a célom, hogy magamnak bebizonyítsam, a legnagyobb téthelyzetben is hideg fejjel tudom hozni azt a teljesítményt, amire képes vagyok. Ez az edzéseredmények alapján 2-3 úszásra elég lehet, ebben bízok” – mondta Sebestyén Dalma. Szabó Szebasztián a legutóbbi ötkarikás játékokon Tokióban már megtapasztalhatta, milyen is az olimpiai mezőny, de a japán fővárosban üres lelátók előtt versenyeztek az úszók. Ezúttal biztos, hogy minden egyes versenynapon telt ház lesz.

„Az olimpia rajtjáig két edzőtábor van hátra, most Törökországban, pár nap múlva pedig Magyarországon, a szezon csúcsformáját Párizsra időzítettük, ott akarok a legjobban úszni idén. A második olimpiámon veszek részt, és a sprinterek között a nemzetközi elitben rutintalannak számítok, életemben először két éve úsztam 22 másodpercen belül 50 méteres gyorsúszásban. A 4×100 méteres gyorsváltóval kettő, az 50 méteres gyorsúszásban három kört szeretnék úszni, ezzel már elégedett lennék”


A győri úszókat elkíséri Párizsba Petrov Iván is, aki szintén többszörös olimpikon, hiszen edzőként már 2004-ben Athénban is ott volt.
„Erre a húsz évre örömmel tekintek vissza. Amikor a Párizsban rendezendő játékokra átvettem a felszerelésemet, természetesen megfordult a fejemben az elmúlt két évtized minden sikere és kudarca. A Győrben eltöltött 11 évet 29 Eb- és vb-érem fémjelzi, ez most már talán több mint szerencse. Bízok magamban, hogy segíteni tudok versenyzőimnek abban, hogy a lehető legnagyobb örömmel éljék meg életük egyik legnagyobb versenyélményét.

Kapcsolódó témák: #Győri Úszó SE | #Párizs 2024 | #sport | #úszás |