Letették az esküt a magyar olimpikonok

MTI Fotó: MTI/Kovács Tamás
2024.07.08. 16:47

Letette az olimpiai esküt hétfőn Budapesten a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat.

A fogadalomtétel szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó mondta el a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen, melyen kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a magyar zászlót.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjében azt kérte a sportolóktól: ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg az olimpiai szereplést annak érdekében, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot. Azt kívánta a jelen lévő sportolóknak, hogy elmondhassák magukról: mindent megtettek.

A MOB vezetője arról is beszélt, hogy legutóbb száz éve volt Párizsban olimpia, azóta sok minden megváltozott, az olimpiai mozgalom pedig meghallotta az új idők szavát. Ugyanakkor úgy vélte, az alapértékek nem változtak, a sportolók ugyanúgy a saját határaikat feszegetve versenyeznek. Hozzátette, az olimpiai mozgalom jelszava, a “gyorsabban, magasabbra, erősebben!” mostanra kiegészült az együtt szóval.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyulay Zsolt közölte, hogy a július 26-i megnyitón Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd a magyar zászlót.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kifejtette, Magyarország “valódi sportnagyhatalom”, ezért nem véletlenül nagyok az elvárások, ugyanakkor ma már kijutni is nehéz az ötkarikás játékokra. “A profi sport elképesztő tempóban fejlődik. Tudományágak egész sorát kell behatóan ismerni” – mondta Schmidt Ádám, aki igazi csapatmunkának nevezte, hogy ilyen szép számú – jelenleg 21 sportágban 180 tagú – lesz a magyar olimpiai csapat a francia fővárosban. Megemlítette az edzőket, a segítőket, a szövetségeket, a klubokat és a MOB-ot. “A sportállamtitkárságban azt vállaltuk, hogy ehhez biztosítjuk a hátteret, és ezt teljesítettük” – tette hozzá.

Az államtitkár azt üzente a sportolóknak, hogy pályafutásuk mérföldkövéhez érkeztek, és minden honfitársuk mögöttük áll majd. “Ne csak a teljesítményetekkel hívjátok fel magatokra a figyelmet, hanem mutassatok példát sportszerűségből és emberségből is” – zárta szavait Schmidt Ádám. “Hajrá magyar sport, hajrá magyarok”!

Táncosok és légtornászok előadása színesítette az egyórás ünnepséget, melyen Sulyok Tamás államfő is beszédet mondott. A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, Magyarország jelenleg 21 sportágban 180 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra.

Kapcsolódó témák: #eskütétel | #olimpia | #Párizs 2024 |