Lipták Zoltán: „Fantasztikus volt, hogy az egész város minket ünnepelt”

Pécskai István Fotó: eto.hu
2023.07.01. 17:13

Jubileumi esztendő az idei az ETO FC labdarúgócsapata számára, amely hatvan, negyven és tíz évvel ezelőtt is aranyérmes lett az élvonalban. Ebből az apropóból cikksorozatot indítottunk, amelyben bemutatjuk az 1963-as, az 1983-as és a 2013-as felejthetetlen siker hőseit.

Lipták Zoltán 2012 nyarán komoly célokkal igazolt a győri klubba. Többek között arról is beszélt az idény kezdete előtt, hogy szeretne bajnok lenni az ETO-val. „Az egyik újságíró kinevetett, nem gondolta, hogy esélyünk lesz az aranyérem megszerzésére. A szezon végén aztán bocsánatot kért, és gratulált is nekem. Mindig jó érzéssel gondolok vissza a tíz évvel ezelőtti eseményekre. Amikor lefújták a Fradi elleni sorsdöntő mérkőzést, a szurkolók örömükben berohantak a pályára, és óriási fieszta kezdődött a stadionban. A medencébe –amely ma már sajnos nincs meg – is beleugrottunk, annyira boldogok voltunk. Fantasztikus volt, hogy az egész város minket ünnepelt” – emlékezett vissza az ETO 2013-as diadalára Lipták Zoltán.

A védő szerint önmagában az, hogy tehetséges és jó játékosok alkották a keretet, még nem jelentett garanciát a sikerre. A kiemelkedő csapategység nélkül nem tudtak volna aranyérmet nyerni.

Rendkívül jó közösséget alkottunk a pályán és azon kívül is. Egy jól összerakott együttesről beszélhettünk, s ebben Pintér Attila vezetőedzőnek óriási szerepe volt. Óriási büszkeség számomra, hogy harminc év után bajnoki címet szereztünk Győrnek, a játékos-pályafutásomban különleges polcon foglal helyet ez a győzelem” – mondta Lipták Zoltán.

Nem sokon múlt, hogy a csapat megvédje bajnoki címét, a 2013–14-es idényben csupán rosszabb gólkülönbsége miatt lett csak második az ETO a tabellán a Debrecen mögött.

Horváth Ferenc irányításával is folytatódott a jó szereplésünk. Sajnálom, hogy végül nem jött össze a duplázás, de az ezüstérmet is nagy eredménynek tartom. Végig versenyben voltunk a bajnoki címért, s minden tőlünk telhetőt megtettünk. Több mint tíz góllal kellett volna nyernünk az utolsó meccsünkön, amelyen végül 5–0-ra győztünk” – mesélte Lipták.

A 18-szoros magyar válogatott korábbi hátvéd nem szakadt el a labdarúgástól, és a zöld-fehér klubtól, az ETO utánpótlásában tevékenykedik edzőként.

Nagyon szeretek trénerként dolgozni. Nem egyszerű feladat az edzősködés, teljesen más erényeket követel meg, mintha játékosként szeretne sikeres lenni az ember. Szerencsére a labdarúgó-karrierem során szerzett tapasztalatomat tudom hasznosítani edzőként is. Ugyanakkor az embernek muszáj folyamatosan fejleszteni magát, én is ezt teszem természetesen. Ha valaki nem így gondolkodik, nem tud érvényesülni és sikereket elérni” – jegyezte meg Lipták Zoltán.

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #labdarúgás |