Toronymagasan vezeti a ranglistát a nyolcévesek között mellben az UNI SE versenyzője.

Olimpikon lehet a kis zseni

Venesz Klaudia Fotó: Nehiba-Farkas Eszter
2024.07.14. 12:00

Dominik csupán nyolc éves, de megkülönböztetett figyelmet érdemel az úszósikerei miatt is. Egy éve ugrott először medencébe amatőr sportolóként, a versenyein mindig éremszerző pozícióban végez, így bátran jelenthetjük ki: akár az olimpián is találkozhatunk nevével a jövőben.

Az UNI-Győri Úszó SE reménysége, Nehiba Dominik először a Regionális Delfin Bajnokságon versenyzett igazoltként, ahol a váltókban is kiválóan teljesített, a legerősebb számában, a mellúszásban a 200, 100 és 50 méteren is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

Dominik az alapokat a Stilianos Babauszoda nyolcméteres medencéjében szerezte. A mozgás szeretetét szüleitől látta, ők jelentik neki a legerősebb hátországot. Hamar kiderült, hogy elhivatottságát és tehetségét a sportban is tudja kamatoztani, így 2023 tavaszán új úszóedzőhöz fordultak. A veszprémi bajnokságon a hétévesek közt, mellben az év legjobb idejével végzett az élen. Édesanyja, Nehiba-Farkas Eszter úgy fogalmazott: „Elkezdünk komolyan gondolkozni azon, hogy érdemes lenne jobban koncentrálni a sportágra. Innentől heti három alkalmat jártunk. Gergő (az édesapja) triatlonozott, ő a kezdetektől járt vele az edzésekre, illetve játszani a kisvízbe, hogy Domi minél jobban megszeresse az Aquát. Annak idején, mikor megkérdeztük, milyen az új helyen úszni, csak az volt a válasza, hogy jobban tetszik, mert itt lehet ugrálni a medencébe.”

Keszthelyi éremszüret júniusban (fotó: Nehiba-Farkas Eszter)

Dominik akkoriban három sportegyesületnél volt igazolt: a Győri Úszó SE, az ETO HC és a Free Fighter SE berkeiben is nagyszerűen teljesített. A szülők azonban felismerték, hogy az úszásba több energiát kell fektetni. A heti három edzést már 4-5 alkalomra emelték, dönteni kellett, mivel tudnak több szabadidőt nyerni. Végül a karate esett ki a sorból annak érdekében, hogy a nagyfiú minél jobban tudjon fókuszálni a céljaira. Eszter úgy fogalmazott: „Az utóbbi hónapokban sokszor volt szó az olimpiáról. Júniusban fagyizás közben egy barátunk megkérdezte Dominikot, mi lesz, ha nagy lesz. Ő azt válaszolta, hogy az úszásból fog megélni és ki fog jutni az olimpiára is. Ezen mi is meglepődtünk, akkor mondta ezt először”.

Az ifjú tehetség mindemellett szombatonként a Kis Zseni képzőbe járt, tehát nemcsak sportsikereket zsebelt be, de a belgrádi Kis zseni Olimpián írásbeli számolásban ezüstöt is szerzett, az országos bajnokságokon pedig állandó helyet váltott a dobogóra. Édesanyja segíti a tanulmányait és a Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola is teljes mellszélességgel a kisdiák mellett áll. A tanévet dicsérettel és kiváló eredménnyel zárta Dominik, több matematikaversenyen vett részt és a sakkban is jeleskedik.

Az írásbeli számolás országos bajnoka (fotó: Nehiba-Farkas Eszter)

Manapság a legnagyobb figyelmet úszásra fordítja, emellett az ETO HC aktív tagja. A sok edzés ellenére is majd’ kicsattan az energiától. „Mikor hazajönnek, még a trambulinban akar ugrálni, vagy korongot lőne apával a teraszon” – mesélte Eszter.

A szülők olyan kis magot vetettek el, aminek már a palántája is rettentően értékes. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően még nagyon sokszor fogjuk hallani Nehiba Dominik nevét, néhány év múlva róla talán már, mint olimpikonról fogunk tudósítani.

Kapcsolódó témák: #Győri ETO HC | #sport | #Uni-Győri ÚSZÓ SE | #úszás |