Öttusa: taroltak a magyar csapatok

Venesz Klaudia Fotó: pentathlon.hu
2024.06.17. 11:30

Utoljára hat évvel ezelőtt ünnepelhetett világbajnoki győzelmet a magyar női öttusacsapat. A kínai viadalon a férfi együttesünk is dominált, egyéniben és csapatban is az éremszüretről szólt a hétvége.

Az öttusa az egyik legösszetettebb sport. A versenyzőknek lovaglás, vívás, lövészet, úszás és terepfutás számokban is bizonyítani kell, így a fizikai és technikai rátermettség is számít. A magyar csapat tagjai olimpiai kvalifikációért is hajtottak, bár a nemzetközi szabályok szerint nemenként csak egy-egy versenyző indulhat Párizsba, akik személyéről a hazai szövetség dönt.

Guzi Blanka ezüstöt, Erdős Rita bronzot szerzett a 2024-es öttusa világbajnokságon. A tizedik Bauer Blankával kiegészülve pedig világbajnok a női csapat! – írja a Magyar Öttusa Szövetség. Blanka hátránnyal indult az első számok után, amit aztán a laser run (futás és lövészet kombinációja) köreiben dolgozott le. Erdős Rita az utolsó pillanatban váltotta bronzra a számait, Bauer Blanka tizedik helye pedig elég volt ahhoz, hogy a lányok a leszebben csillogó trófeával térjenek haza.

Szelfi a dobogón: Guzi Blanka és Erdős Rita a kínai versenyzővel

A férfi csapat is várakozáson felül teljesített a viadalon. Bőhm Csaba és Szép Balázs befutója olyan jól sikerült, hogy még a második helyen berobogó Balázs is tíz másodpercet vert kínai ellenfelükre. A csapat mindent elsöprő győzelmét végül Demeter Bence 12. helyezése hozta meg.

A Bőhm-Demeter-Szép trió világbajnokként tér haza Kínából

Érdemes volt Csengcsou-ba utazni, a két csapatban szerzett világbajnoki cím mellett Erdős Rita egyéniben bronzot, Guzi Blanka és Szép Balázs ezüstérmet szerzett, a dobogó legmagasabb fokára pedig Bőhm Csaba állhatott fel.

Kapcsolódó témák: #öttusa | #sport | #világbajnokság |