Parádés BL-nyitány

Venesz Klaudia Fotó: Vig Norbert
2024.09.07. 18:45

Bár ezen a héten igazán elkényeztetik a győri kézilabda-rajongókat – a közönség a harmadik hazai meccsre válthatott jegyet – az Audi ETO KC első BL-mérkőzésén mégis egészen más hangulat költözött az Audi Aréna falai közé. A dán Esbjerg ellen kezdte meg az európai élligában való szereplését a Győr.

A nyitómérkőzést pont az ellen az együttes ellen játszotta az ETO, akivel kiélezett, ám végül mégis győztes csatát vívtak a mieink a legutóbbi EHF Final4 döntőjében. Az Esbjerg játékoskerete nem változott jelentős mértékben az utolsó találkozó óta, azonban ETO-tól több kulcsjátékos is távozott.

A csapat vezetőedzője, Per Johansson a találkozó előtt úgy fogalmazott, hogy akár előrehozott BL-döntővel is felérhet az együttes szombati összecsapása. „Szerintem jelenleg az Esbjerg a világ legerősebb csapata. Van néhány jó új játékosuk és egy új edzőjük is, akit jól ismerek; talán erősebbek lesznek, mint voltak az előző évadban. Szóval szerintem az első csoportmeccsünk felér a BL-döntővel. Nagyon kemény találkozó lesz, jó védői és támadói vannak az ellenfélnek, ott játszik a világ jelenlegi legjobbja, Henny Reistad. Egy topcsapatról beszélünk, amely minimálisan változott, míg mi sok helyen kicserélődtünk. Meglátjuk, mennyire leszünk készek, de ez mindenképp egy fontos összecsapás, amit meg szeretnénk nyerni” – írja a gyorietokc.hu.

Sandra Toft úgy tűnik, még mindig hatalmas formában van: az első játékrészben két hetest is védett és olyan lövések akadtak fenn rajta, amivel jószerivel minden papírformát borított. Középen Estelle Nze Minko gyors és pontos találatokkal kezdte el gyűjteni a gólokat a Győrnek. A kétgólos előnyt még emberhátrányban is tudta tartani Per Johansson együttese, amit a 22. percre sikerült növelni, sőt: Dione Husheer büntetőjével négyre tornázta a különbséget. Az első félidő lefújása előtt úgy tűnt, a dánok kicsit beragadtak, hosszú percek teltek el a vendégek részéről gól nélkül. Az Esbjerg gólszerzése után hamar kapcsolt az ETO: a gyors kontrával Housheer érkezett meg: 15:10. A dánok ugyan szépítettek egyet, de a reakció ismét nem maradt el, De Paula használta ki a kínálkozó lehetőséget. A félidőt időntúli hetes zárta, Sako érkezett a hálóhoz. Az Esbjerg találatával 16:12-es eredménnyel ért véget az első 30 perc.

A győriek négygólos előnnyel érkeztek a pályára a második játékrészre. Az első perc a dánoknak kedvezett ugyan, de a győrieknek erre is volt válasza. Nem tudjuk, mi történt az öltözőben, de az ETO hatalmas lendülettel állt bele a mérkőzésbe. Dale próbálta meg kihasználni a dánok üresen maradt kapuját, de a művelet közben lerántották, így a bíró hetest ítélt meg. A győriek 20:13-ra változtatták az eredményt. Nze Minko is talált egy hasonló lehetőséget, amivel újabb góllal sikerült növelni a haza előnyt a 38. percben. Az Esbjerg csak nehezen, a 39. percben talált hálót: 21:14. A játék lendületét De Paula sérülése törte meg, a hosszú másodpercekig a földön fekvő játékost le is hozta a pályáról Johansson. A dánok újabb szabálytalankodását követően Housheer érvényesített újabb büntetőt, a 42. percben 22:16-ra változtatta a mérkőzés állását. Breistöl góljával a 45. percben sikerült elérni a hétgólos különbséget, de a dánoktól hamar kaptunk választ. A 47. percben a Johansson időkérése után faragott a hátrányából az Esbjerg, a négygólosra csökkent különbséget büntetőt követően Housheer hetese változtatta az ETO javára. Johansson az átlövő pozícióban többször változtatott Bristöl és Ryu cseréjével és Toftot váltotta Sako a kapuban.


Az 53. percben már egy fáradtabb, megfontoltabb játékot folytattak a zöld-fehérek, a kétgólosra csökkent dán előnyt nehezen dolgozta fel az együttes. Négy perccel a vége előtt, 27:26-os eredménynél kért időt a győriek vezetőedzője. Az Esbjerg hetessel kapott lehetőséget az egyenlítésre, de a labda Sakonál megállt.

Nehéz végjátékkal, de 28:26-ra állította be az ETO KC a végeredményt. A meccs embere címet 15 találattal Henny Reistad érdemelte ki az Esbjerg csapatából.

Tomas Axnér az Esbjerg vezetőedzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy jól kezdték a mérkőzést, Sandra Toft mérkőzésének köszönhette a Győr a fölényt. A nyolcgólosra hízott győri előnyt után akadt némi problémájuk, amit időkéréssel próbált orvosolni a vezető. „Az utolsó 20 percben nagyon agresszív mérkőzést mutatott a csapat. Henny Reistad teljesítményét külön ki kell emelni.” Úgy véli, az ETO hosszabban tudott jól játszani, ennek köszönheti a sikerét.

Mette Tranborg, a dánok világbajnok klasszisa elmondta, hogy mindig szívesen játszanak a Győr ellen, külön kiemelte a szurkolói atmoszférát. „Természetesen szomorú vagyok a vereség miatt, de összességében hiszünk egymásban. Egy folyamat elején járunk, idővel összeérünk.”

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője nyilatkozatában kiemelte, hogy nagyon jól játszottak az mérkőzés első félidejében. „Nagyon jól tudtuk kontrollálni az első 15 percben Henny Reistadot” – mondta, majd hozzátette, hogy a második félidőben a 7 a  6 elleni játékra készültek, ami be is jött, így könnyű gólokat tudtak szerezni. „A következő peridusban az ellenfél is jobbá vált és a tiszta ziccereket is kihasználták és a dánok kapusa is jobban teljesített. A találkozó végül egy másolata volt a júniusi elődöntőnek, azzal a különbséggel, hogy Reistadot egyszerűen nem sikerült kontrollálni” – és kiemelte, hogy elképesztőnek tartja, ahogyan felhozták a játékot a dánok.

Bruna De Paula, az ETO átlövője gratulált az ellenfél csapatának a kiváló játékhoz. „Az első félidőben kiváló védekezést tanúsítottunk, nagyon büszke vagyok a csapatomra.” A második félidőből a csapategységet emelte ki és nagy dolognak tartja, hogy győzelemmel kezdték a sorozatot.

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #BL | #Győri Audi ETO KC | #kézilabda | #sport |