Párizs 2024 – Andrásfi Tibor drámai végjátékban maradt le a bronzéremről

MTI Fotó: MTI/Illyés Tibor
2024.07.28. 22:20

A párbajtőröző Andrásfi Tibor a ráadástussal elvesztett elődöntője után az utolsó asszójában is hosszabbításban maradt alul, így a negyedik helyen végzett a párizsi olimpián.

A BVSC vívója – aki a júniusi Európa-bajnokságon a dobogó alsó fokára állhatott – nagyon összeszedett vívással, ha kellett küzdve, harcolva, a Londonban ötkarikás bajnok Ruben Limardo Gascont, az ugyancsak venezuelai Grabiel Lugót és az olasz Federico Vismarát legyőzve menetelt az elődöntőig. Ott nagy csatában, az utolsó másodpercekben egyenlítve harcolta ki a hosszabbítást, amelyben azonban alulmaradt a Tokióban csapatban olimpiai bajnok japán Kano Kokival szemben.

A bronzéremért az egyiptomi Mohamed el-Szajeddel vívott. A 21 éves afrikai nagyon sokat mozgott, ugrálós-beguggolós stílusával igyekezett megzavarni 24 éves ellenfelét. Andrásfi viszont folytatta azt, amit korábban is csinált, igyekezett irányítani, menni előre. Az első három perc után 3-2-re vezetett, de a szünet után az egyiptomi jól kontrázta meg a magyar párbajtőröző támadását, guggolásból szúrt pontosan. Ezt követően nem esett tus egy percig, ezért jött a figyelmeztetés. Aztán Andrásfi egy szép parád-riposzttal vette vissza a vezetést, majd megint következett a pihenő. Folytatódott a türelmes vívás, Andrásfi egy lerohanással növelte előnyét, de nemsokára ismét egyenlő volt az állás (5-5). Csakhamar el-Szajed hibáját használta ki a magyar vívó. Újra letelt egy perc tus nélkül, majd 14 másodpercnél egy kitöréssel egyenlített az egyiptomi.

Letelt az idő, ismét hosszabbítás következett. Harmincegy másodperc elteltével együttes találat esett, 14 volt hátra, amikor az egyiptomi úgy szúrt, hogy már jóval túlhaladt ellenfelén, ez nem volt érvényes. 4.47-nél pedig Andrásfi találatát nem adta meg a bíró, mert már összeért a két vívó. 2.94-nél együttes volt, majd 2.29-nél is, 1.50-nél pedig csak az egyiptomi gyújtott lámpát. Andrásfinak mindenképpen mennie kellett előre, mert nem ő volt a kedvezményezett, azaz tus nélkül is el-Szajed nyert volna.

A korábban búcsúzott Siklósi Gergely kilencedik, Koch Máté 17. lett.
    
Eredmények, férfi párbajtőr:
a 32 között:
Grabiel Lugo (venezuelai)-Koch Máté 15-10
Andrásfi Tibor-Ruben Limardo Gascon (venezuelai) 15-10
Siklósi Gergely-Jakub Jurka (cseh) 15-5
a 16 között:
Andrásfi-Lugo 13-12
Neisser Loyola (belga)-Siklósi 14-13
negyeddöntő:
Andrásfi-Federico Vismara (olasz) 15-13
elődöntő:
Kano Koki (japán)-Andrásfi 14-13
Yannick Borel (francia) – Mohamed el-Szajed (egyiptomi) 15-9
bronzmérkőzés:
el-Szajed – Andrásfi 8-7

Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 | #vívás |