Párizs 2024 – Az eddigi legátfogóbb doppingellenőrzés a vizes sportok művelőinél

MTI Fotó: MTI/Derencsényi István
2024.07.23. 18:41

A vizes sportokat összefogó világszövetség, a World Aquatics (WA) keddi bejelentése szerint január elseje óta összesen 2145 doppingellenőrzést végzett, és "sikeresen végrehajtotta történetének legátfogóbb és legszigorúbb tesztelési programját a 2024-es párizsi olimpiai játékok előtt".

A WA közleményében kiemelte, hogy a versenyen és azon kívül végzett tesztek széles skáláját felölelő programot a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) tervezte és valósította meg.
A más doppingellenes szervezetek által végrehajtott ellenőrzéseket is figyelembe véve a Párizsban versenyző “vizeseket” átlagosan 3,4-szer tesztelték, a legtöbbször a kínai úszókat kötelezve mintaadásra.

Ez év január 1-je óta a Párizsban induló 31 kínai úszót legalább tízszer tesztelték, versenyen kívül mindegyiküket legalább nyolc alkalommal. A mintákat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA által akkreditált európai laboratóriumban elemezték – áll a dokumentumban. Ugyanebben az időszakban az ausztrál úszókat átlagosan négyszer, az amerikaiakat pedig hatszor ellenőrizték.

Az ITA a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából 2024-ben Párizsban, az olimpián folytatja a kiterjedt doppingellenes program megvalósítását.

Kapcsolódó témák: #dopping | #olimpia | #Párizs 2024 | #sport |