Párizs 2024 – Legyőzte Kanadát a női vízilabda válogatott

MTI Fotó: MTI/Kovács Tamás
2024.07.29. 21:19

Megszerezte első győzelmét a magyar női vízilabda-válogatott a párizsi olimpián, mivel 12-7-re nyert Kanada ellen a csoportkör második fordulójában, hétfőn.

A találkozót Garda Krisztina vezetésével a negyedik negyedben döntötte el végleg a magyar együttes, amelynek legeredményesebb játékosa Keszthelyi Rita és Gurisatti Gréta volt három-három góllal.

A magyaroknak – akik az első fordulóban 10-8-ra kikaptak Hollandiától – most három nap pihenőjük lesz, pénteken Kína ellen folytatják szereplésüket, a csoportból az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Eredmény:
női vízilabda, csoportkör, 2. forduló, A csoport:
Magyarország-Kanada 12-7 (4-1, 3-3, 1-1, 4-2)
gólszerzők: Keszthelyi, Gurisatti 3-3, Parkes, Vályi 2-2, Garda, Szilágyi 1-1, illetve McKelvey, Kindred, Wright 2-2, Crevier 1

Magyarország: Magyari Alda – Vályi Vanda, Parkes Rebecca, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Faragó Kamilla, Garda Krisztina – cserék: Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Mahieu Geraldine, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa

A két csapat éppen egymással, Magyarországon kezdte meg az olimpiai felkészülést, amelynek részeként Gödöllőn játszottak egy mérkőzést. Mihók Attila és Cseh Sándor szövetségi kapitányok együttese akkor 14-7-ra nyert, majd a görögországi Tetisz Kupán 11-6-ra győzött.

Főként védekezésben kezdett kiválóan a magyar csapat, a kanadaiak vagy lövésig sem jutottak, vagy csak olyan próbálkozásra volt erejük, amit Magyari Alda könnyedén hárított. Elöl a center, Parkes Rebecca két remek egyéni megmozdulás végén talált a kapuba, majd a csapatkapitány Keszthelyi Rita egy leheletfinom mozdulattal, lágyan emelte a kapufa és a keresztléc találkozása közé a labdát. Az emberelőnyökkel ugyanakkor gondban volt a magyar csapat, létszámfölényben az első három lövés a blokkban halt el. A negyed végén Parkes ötméterest harcolt ki, amit Keszthelyi értékesített (4-1).

Kanadai góllal indult a második negyed, de bő három perc elteltével visszaállt a különbség, amikor az ötödik fórjukat végre értékesítették a magyarok. Gurisatti Gréta fejezte be a figurát, majd az ő ejtésével növelte előnyét a válogatott. Az észak-amerikaiak Emma Wright szép kapáslövésével szépítettek, Vályi Vanda azonban lefordulásból szinte azonnal betalált. Hátrányban Garda Krisztina blokkolt kiválóan, elöl viszont ezúttal is kimaradt a fór. A kanadaiak egyetlen másodperccel a dudaszó előtt találtak a kapuba.

A nagyszünet után támadásban mindkét gárda elakadt, rengeteg volt a rossz passz, a gyenge lövés, hibásan megjátszott fór. Közel hét perc telt gól nélkül a negyedből, amikor a rivális ötmétereshez jutott, amit Axelle Crevier értékesített. A magyar gólcsendet Garda és Keszthelyi összejátéka törte meg, előbbi finoman feltett labdáját utóbbi finom mozdulattal paskolta a hálóba (8-5).

A záró nyolc percet Garda óriási gólja vezette fel, majd ő szolgálta ki Vályit, aki a szélről vette be a kaput. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás (10-5), hiszen már csak hat perc volt hátra. A kanadaiaknak nem volt esélyük megközelíteni riválisukat, a vége 12-7 lett.

A magyarok további programja:
péntek:
Kína-Magyarország 20.05
vasárnap:
Magyarország-Ausztrália 14.00
A csoport állása: 1. Hollandia 4 pont/2 mérkőzés, 2. Magyarország 2/2 (20-17), 3. Ausztrália 2/1 (7-5), 4. Kanada 0/1 (7-12), 5. Kína 0/2 (16-22)
Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 |