Párizs 2024 – Vas 10. hegyikerékpárban, francia aranyérem

MTI Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser
2024.07.28. 16:19

Vas Blanka a 10. helyet szerezte meg vasárnap a hegyikerékpárosok női versenyében a párizsi olimpián, az aranyérmet a francia Pauline Ferrand-Prévot nyerte meg.

 Az Elancourt-i Dombon kialakított 4,35 kilométeres, rövid, meredek emelkedőket, csúszós részeket és ugratót is tartalmazó murvás pályán hét kört tekert a 36 induló. Az SD Worx-Protime 22 esztendős magyar bringása három évvel ezelőtt, Tokióban szenzációs teljesítményt nyújtva negyedik lett, azóta viszont országúton jeleskedik – abban a szakágban ő a regnáló U23-as világbajnok és Párizsban is jó eredményre lehet számítani tőle -, a hegyikerékpárra lényegesen kevesebb energiát fordít.

A versenyt hátsó rajtpozícióból, a 35. helyről kezdte meg Vas, ám a rá jellemző jó startnak köszönhetően előre tört, majd az első rövid, de meredek emelkedőn is sokakat megelőzött. A női mezőnyben kiemelkedőnek számító robbanékonysága, kerékpárkezelése segítségével gyorsan megelőzte a fél mezőnyt és már az első kör derekán a 17. helyre jött előre, hátránya 21 másodperc volt az élen haladókhoz képest. Az első csoport a hazai közönség előtt szereplő, világbajnok Pauline Ferrand-Prévot megindulása szedte szét, őt honfitársa, a vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Loana Lecomte és az ugyancsak kontinensbajnok holland Puck Pieterse üldözte, Vas ekkor egyperces lemaradással a 16. helyen haladt.

A második kör végén Vas másfél perc hátránnyal tekert a 13. pozícióban. A technikás pálya nagy összpontosítást kívánt, volt, aki elesett, a dél-afrikai versenyző alatt pedig széttört a kerékpárja hátsó kereke.

A 30,8 kilométeres táv derekánál a háromszoros magyar bajnok a 13. volt, 2 perc 37 másodperces lemaradással Ferrand-Prévot mögött, a harmadik helyen álló Lecomte pedig hatalmas bukás után fekve maradt és fel is adta a viadalt. Pieterse defekt miatt vesztett sok időt, kereket is kellett cserélni a kerékpárján.

Az aranyérem a nagy fölénnyel diadalmaskodó, az utolsó métereken könnyeivel küzdő Ferrand-Prévot nyakába került, aki a szépszámú közönség nagy örömére begyűjtötte a pályafutásából hiányzó ötkarikás elsőséget. A 32 esztendős klasszis négy szakágban nyert világbajnoki címet, hegyikerékpár mellett országúton, terepkerékpárban (cyclocross) és a murvás utakon rendezett gravelben is állt már vb-dobogó tetején.

A második helyért az amerikai Haley Batten és a 2016-os riói olimpia bajnoka, a svéd Jenny Rissveds harcolt nagyjából háromperces lemaradással, végül az ezüstöt az egyik emelkedőn meginduló Batten szerezte meg, míg a bronzot Rissveds érdemelte ki. Pieterse a technikai hiba után negyedik lett. Vas a táv második felében a 11-12. helyen haladt, végül 5 perc 40 másodperces hátránnyal tizedik lett.

A férfi versenyt – magyar résztvevő nélkül – hétfőn rendezik. Vas jövő vasárnap az országúti mezőnyversenyben áll rajthoz.

Eredmény:
női hegyikerékpár, olimpiai bajnok:

   Pauline Ferrand-Prévot (Franciaország) 1:26:02 óra
2. Haley Batten (Egyesült Államok) 2:57 perc hátrány
3. Jenny Rissveds (Svédország) 3:02 p h.
…10. Vas Kata Blanka 5:40 p h.

Kapcsolódó témák: #hegyikerékpár | #olimpia | #párizs2024 |