Párizs 2024 – Vereség a franciáktól a nyitányon a női kézilabdázóknál

MTI Fotó: MTI/Illyés Tibor
2024.07.25. 20:31

A magyar válogatott 31-28-as vereséget szenvedett csütörtökön a címvédő és világbajnok franciáktól a párizsi olimpia női kézilabdatornájának első fordulójában.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese jól kezdett, 5-1-re és 6-2-re is vezetett, a franciák azonban fordítottak és 15 perccel később már 13-9-es előnyben voltak. A szünetre háromgólos hazai előnnyel mentek az öltözőbe a csapatok, a második játékrészben pedig ez meg is maradt, noha a magyarok többször egy találatra felzárkóztak.

A magyar válogatott vasárnap Brazília, jövő kedden Angola, csütörtökön Spanyolország, illetve jövő szombaton Hollandia együttesével játszik. Két hatcsapatos csoportban zajlanak a mérkőzések, az első négy-négy válogatott jut a negyeddöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, B csoport: Franciaország-Magyarország 31-28 (15-12)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Garcia, Paolantoni (argentinok)
lövések/gólok: 41/31, illetve 43/28
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 2/3
kiállítások: 4, illetve 2 perc

Magyarország: Böde-Bíró – Szöllősi-Schatzl 2, Vámos 2, Füzi-Tóvizi 1, Papp 2, Klujber 4, Győri-Lukács 6, cserék: Kuczora 8, Bordás, Simon 2, Debreczeni-Klivinyi, Janurik, Márton 1
A francia csapat gólszerzői: Nze-Minko 6, Foppa 5, Kanor 4, Horacek 4, Nocandy 3, Toublanc 2, Flippes 2, Grandveau 2, Lassource 1, Granier 1, Bouktit 1

A két együttes eddig 53 mérkőzést játszott egymással, magyar szempontból harminc győzelem, két döntetlen és 21 vereség volt a mérleg a kezdés előtt.
Megtelt a dél-párizsi vásárközpont hatos csarnokában kialakított aréna, így mintegy hétezer szurkoló buzdította a csapatokat. Magyar blokk is látható volt a lelátón, de túlnyomó többségben voltak a hazaiak.
Bátran és jól kezdett a magyar csapat, egy kivédekezett támadás után a második perc elején Szöllősi-Schatzl szerzett vezetést. A franciák hamar egyenlítettek, de utána sorozatban négy magyar gól esett, ebből kettő emberelőnyben. A hetedik perc végén lőttek újabb gólt a hazaiak, akik ekkor nehezen találtak rést a magyar védelmen. Leindításaik sem sikerültek, mert a magyarok fegyelmezetten és gyorsan zártak vissza. Füzi-Tóvizi Petrát kicsit könnyedén állították ki, mert bár fújás után letette a labdát, az egyik játékvezető szerint azonban így is akadályozta a szabaddobás elvégzését.
Magyar emberhátrányban közelebb jöttek a franciák, akik közben hatosról öt-egyes védekezésre váltottak. Felzárkóztak 6-5-re, de Kuczora Csenge negyedik találatával a félidő felénél kétgólos volt a magyar előny. Aztán francia gól után Kuczora játszotta meg jól a jobb szélen Győri-Lukácsot, aki élt a lehetőséggel. Egy-egy után 8-8-nál A 18. perc elején egyenlítettek a franciák, majd a 19. percben először vezettek a nyáron a Ferencvároshoz csatlakozó Orlane Kanor elfutása után. Golovin Vlagyimir rögtön időt kért, hogy rendezze a sorokat.
Ebben az időszakban kevés volt az ötlet a magyar támadásokban, kétgólos francia előnynél azért Győri-Lukács így is szép gólt lőtt. Böde-Bíró nem tudott lövéseket fogni. A győri Estelle Nze Minko, a jelenlegi francia válogatott legeredményesebb játékosa a 24. perc végén szerezte lőtte az első gólját, ezzel már 12-9-re vezettek a franciák. Néhány pillanattal később Janurik állt a magyar kapuba. A hazaiak kapitánya, Olivier Krumbholz 13-11-es vezetésüknél a 28. perc elején kért időt. Papp Nikoletta – akinek kedden volt a születésnapja – középről, betörésből volt eredményes, de 12-13 után nem egyenlítés következett, hanem két francia góllal ismét háromra nőtt a különbség.
A második félidő is magyar góllal kezdődött, a franciáknál pedig a Ferencvároshoz érkező Laura Glausert a pályafutását Győrben folytató Hatadou Sako váltotta a kapuban. Klujber hetest hibázott a 35. percben, majd javított, két góllal szűkítette a különbséget. A 41. percben Janurikot fejbe dobták, de nem sérült meg a korábban kétszer bravúrosan hárító kapus.
 Szívósan küzdött a magyar csapat, két-három gólos hátrányból többször felzárkózott egyre. A franciák azonban mindig tudtak fontos gólokat lőni, visszaállították a különbséget és végül három találattal nyertek.
A magyaroknál Kuczora nyolc, Győri-Lukács hat gólt lőtt, a franciáknál Nze-Minko volt a legeredményesebb hat találattal. Janurik öt védéssel segítette csapatát, a túloldalon Glauser három, Sako öt lövést hárított.

Kapcsolódó témák: #kézilabda | #olimpia | #Párizs 2024 | #sport |