Kajak-kenu

Rumi Gergő: a szegedi világbajnokság az idei cél

Szigeti Sándor
2022.02.17. 19:03

2020-ban az Év felfedezettjének választották Győrben, tavaly decemberben pedig már az év a legjobb utánpótlás kenusának járó díjat vehette át Molnár Csanáddal a magyar szövetség országos díjátadó gáláján. Rumi Gergő idén már az U23-asok között versenyez, és nagyon szeretne ott lenni az őszi szegedi utánpótlás világbajnokságon.

Pedig eleinte sokkal inkább a küzdősportok, és azon belül is a jiu-jitsu érdekelte. Tíz éves volt, amikor először járt a Győri Vízitelepen, a szülei a híres nyári táborok egyikébe íratták be:

„A kajak-kenu tábor nagyon tetszett, remek volt a társaság és a hangulat is, de nem maradtam ott rögtön. A jiu-jitsut viszont kezdtem unni, a szüleim ekkor mondták, hogy rendben van, de akkor válasszak magamnak egy másik sportágat. Így jött képbe a kajak-kenu. Ősszel visszamentem a vízitelepre és másodjára már ott ragadtam” – meséli a mindössze 19 esztendős kiváló kenus, aki a Czuczor Gergely gimnázium végzős diákja.

Foltán László (b), Rumi Gergő (k) és Molnár Csanád (Fotó: kajakkenusport.hu)

A kitartó munkának meglett az eredménye: előbb a magyar bajnoki címek érkeztek, majd a dobogós helyezések az Olimpiai Reménységek Versenyén. Ezt követően Gergő tavaly kettesben is próbára tette magát Foltán László szövetségi edző javaslatára. Az összetérdelés a szegedi Molnár Csanáddal minden várakozást felülmúlt: a két fiatal korosztályos világbajnoki, és Európa-bajnoki bronzérmet ünnepelhetett 2021-ben:

„Előtte nem mentem kettest, így nem volt mihez viszonyítanom, amikor elkezdtük a közös munkát Csanáddal. Azt viszont kezdettől fogva éreztem, hogy jól és könnyedén megy alattunk a hajó. Különösen a világbajnoki bronzérem megszerzése volt óriási élmény. Hatalmas csatában kiváló pályát mentünk, és a végén a harmadik helyen haladtunk át a célvonalon. Fantasztikus érzés volt! – idézi fel a fiatal sportoló.

Azt meséli, hogy a szövetség év végi díjátadójáról győri edzőjével, Németh Gergővel csaknem lemaradtak: „Kaptunk egy e-mailt, hogy mikor lesz a díjátadó, de a délelőtti időpont miatt gondolkoztunk, hogy egyáltalán elmenjünk-e. Az ünnepség előtt egy nappal aztán telefonon is felhívtak, és kedvesen elmondták, hogy szeretnék, ha személyesen is megjelennénk. Ekkor gondoltam először arra, hogy talán kapunk valami díjat” – mondja Gergő.

A Graboplast Győri VSE ifjú tehetsége idén korosztályt vált: a tavalyi ifi-sikerek után idén már az U23-asok mezőnyében versenyzik, ahol a legfiatalabbak egyike lesz:

„Az U23-asok között ez a pár év korkülönbség is rengeteget számít. Ettől függetlenül nagyon szeretnék ott lenni a szeptemberi szegedi utánpótlás világbajnokságon. A kenu négyesek között erre van is reális esély, ha pedig kettesben is sikerülne a kvalifikáció, nagyon boldog lennék” – zárta beszélgetést Rumi Gergő.

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #Győr | #kajak-kenu | #sport |