Párizs 2024: Salim Omar Gergely a vigaszágban reménykedhet

MTI Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.07. 16:25

Az olimpiai címvédő olasz Vito Dell'Aquila legyőzte a magyar Salim Omar Gergelyt a tekvondósok 58 kilogrammos súlycsoportjának szerdai negyeddöntőjében Párizsban.

A 21 éves magyar versenyző – aki a tokiói játékok ötödik helyezettje és az ötkarikás programban nem szereplő 54 kilogrammos súlycsoport világ- és kétszeres Európa-bajnoka – immár a második olimpiáján indult, első meccsén három menetben verte az argentin Lucas Guzmant, a negyeddöntőben pedig az a Vito Dell’Aquila volt az ellenfele, akitől három évvel ezelőtt a 16 között kikapott.

Az olimpia talán legimpozánsabb helyszínén, a vívók korábbi otthonában, a Nagy Palotában kialakított küzdőtéren két világbajnok csapott össze egymással, 2022-ben Guadalajarában az olasz az ötkarikás súlycsoportban, Salim Omar Gergely pedig az 54 kilósok között diadalmaskodott.

A tokiói játékokhoz képest jelentős változás, hogy ezúttal már nem az összpontszám döntött, hanem két menetet kellett megnyerni a győzelemhez.

Az első menetben bő fél perc után a magyar került előnybe egy pontos fejrúgással (3-0), 23 esztendős riválisa testet találó rúgással zárkózott fel (3-2), majd egy intéssel egyenlített. Az ellenfél egy újabb pontos rúgással megszerezte a vezetést (3-5), Salim Omar Gergelyt pedig kétszer is megintették (3-9), így az első szünetben hátrányban volt.

A második két percet az olasz kezdte jobban, először egy testre mért rúgásért (0-2), majd a videós visszajátszás után fejrúgásért is pontokat kapott (0-5), a magyar pedig egy újabb intés után már nagyon nehéz helyzeten volt (0-6). Újabb videózást követően ismét három pontot ítéltek (0-9) a fejre lábbal találó olasznak, a magyar szakvezetés is kikérte a technika segítségét, ebben az esetben viszont látszódott, hogy Salim Omar Gergely nem talált. Az olasz újabb testre rúgással még két pontot összeszedett (0-13), ezzel véget ért a meccs.

Salim, aki az MTK versenyzője, a japán fővárosban ugyanabban a súlycsoportban volt ötödik, melyben ugyanígy végzett a magyar tekvondó első – és a tokiói olimpiáig utolsó – képviselője, Omar nagybátyja, Salim József, aki 2000-ben, Sydneyben a sportág hivatalos ötkarikás debütálásán indult piros-fehér-zöld színekben.

Kapcsolódó témák: #olimpia2024 | #párizs2024 | #teamhungary |