Sima győzelemmel elődöntős a férfi párbajtőrcsapat

MTI Fotó: MTI/Illyés Tibor
2024.08.02. 15:33

Az első mérkőzésén magas színvonalú vívással fölényes győzelmet aratott a magyar férfi párbajtőr-válogatott, ezzel elődöntőbe jutott a párizsi olimpián.

Az egyéni versenyben szerepelt vívóknak kellett kezdeniük, így a vasárnap negyedik Andrásfi Tibor, valamint az egyformán egyéni világbajnok Siklósi Gergely és Koch Máté lépett pástra, és a magyar csapat 45-30-ra verte a Vadim Sarlaimov, Elmir Alimzsanov, Ruszlan Kurbanov összeállítású kazah triót.

A tavaly Európa Játékok-győztes, ezzel Európa-bajnok, a vb-n ötödik helyezett magyaroknál Siklósi kezdett és nagyon pontosan szúrt, csak ő adott tust, ellenfele, Sarlaimov egyetlen pontja úgy jött össze, hogy a magyar vívó kapott két sárga szedett össze. Koch következett Alimzsanovval, de az elején nem találta a távolságot. Két tust kapott, utána viszont egy lerohanással felvette a fonalat és egymás után adta a találatokat, végül 4-2-re nyert. Ezt követően Andrásfi Kurbanovval szemben kéttusos hátrányban került az asszóján belül, és innen már nem is próbált akciózni, “lepörgette” az időt, így az első kör után 9-5-re vezettek a magyarok. Soktusos asszó következett Koch és Sarlaimov között: volt hogy közelebb jött a kazah vívó, aztán Koch növelni tudta az előnyt végül az utolsó másodpercben adott találattal 9-8-ra nyerte a párharcot. Siklósi Kurbanovval szemben növelte a különbséget, türelmesen vívott, majd jó ütemen indított támadásaival 2-0-val hozta le ezt a párharcot.     

A pást mellett a riói olimpián bronzérmes csapat tagja, a szövetségi kapitány Boczkó Gábor, illetve Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző nyugtázhatta, hogy rendben vannak a dolgok, miközben a másik oldalon is magyar edző ült, Tóth Ferenc személyében, aki viszont nem lehetett elégedett.

Andrásfi másodjára már eredményesebben vívott, mint az első pástra lépése alkalmával, 9-5-re verte Alimzsanovot, ami 11 tusos magyar vezetést ért két kör után. Koch Kurbanovval vívott ezt követően. A jelentős előny birtokában már az együttes találatoknak is komoly értéke volt, sőt akár szűk vereség is belefért volna, végül 3-2-es sikerrel tovább nőtt a különbség. Ezután Andrásfi 8-2-re leiskolázta Sarlaimovot, Siklósi pedig 5-8-as asszóval lezárta a váratlanul simán alakult mérkőzést.
“Nem számítottunk ennyire magabiztos győzelemre” – árulta el a vegyes zónában Andrásfi Tibor. “Nagyjából ez volt a koncepció, hogy kontrát vívunk ellenük, és ha az elején megszerezzük a vezetést, utána türelmesek vagyunk. Ha nekik kell rohanni, úgy nehezen tudnak támadást felépíteni.”

Hozzátette, még egy fokkal jobban is sikerült a vártnál a meccsük és szerinte a felénél a kazahok “talán már el is vesztették a fejüket”.
“Csak jöttek előre, mi pedig nagyon szépen levadásztuk őket hátul.”

Elmondta még, hogy az első asszójában nem igazán tudta, hogy fog összeállni a vívása, nagyon görcsösnek érezte akkor magát.
“Szerencsére a második meccsnél valami átszakadt és onnantól kezdve szép tusokat tudtam adni. Remélem, hogy ezt a lendületet tovább tudom vinni” – folytatta.

Siklósi Gergely nagyon nehéz mérkőzésre számít a franciák ellen.
“Itthon vannak, ők a világranglista-vezetők, nagyon erős és jó csapat az övék. Szerintem támadni, jönni fognak, és ezt ki tudjuk használni. Az alaptaktikánk az lesz, hogy félig védekezve kezdünk, de azért a pást közepén. Meglátjuk, hogy alakul, szeretnénk győzni”  
Az elődöntőben 15.50-kor vívnak a magyarok a franciákkal.
Eredmények:
férfi párbajtőr, csapat:
negyeddöntő
Magyarország-Kazahsztán 45-30
Franciaország-Egyiptom 45-39
Japán-Venezuela 39-33
Csehország-Olaszország 43-38

Kapcsolódó témák: #párbajtőr | #párizs2024 | #sport |