Már minden a helyére került, amikor bejelentették a halasztást

Takács-Balla kenu páros: visszatért a lelkesedésünk!

Fotó: Facebook
Szigeti Sándor
2020.04.08. 07:22

A Graboplast Győri VSE versenyzői éremesélyesként utaztak volna a tokiói játékokra, ám a világjárvány keresztül húzta terveiket. A Devecseriné Takács Kincső-Balla Virág kettős a világ egyik legerősebb párosa kenu ötszáz méteren, most is Győrben készülnek, és elkezdték újra felépíteni az idei évüket.

– A legfontosabb a biztonság és versenyzőink egészsége, ez nem is lehet kérdés. Éppen ezért március 17-étől a csónakházunkat lezártuk, azt csak az olimpiai- és világbajnok résztvevő versenyzőink használhatják. A vízitelepen jelenléti ívet vezettünk be, kerüljük a kontaktusokat, külön öltözőket biztosítunk, és amikor csak szükséges, fertőtlenítjük a helyiségeket. Mindent megteszünk tehát, hogy a versenyzőink lehető legbiztonságosabb körülmények között készülhessenek – hangsúlyozza Kocsis Róbert, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület elnöke.

Balla Virág pedig azt meséli, bizony el kellett telnie pár napnak, mire megemésztették a történteket. De mostanra túl vannak rajta, és igyekeznek visszazökkenni a régi kerékvágásba:

„Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, érthető tehát a halasztás. Nekünk versenyzőként most az a feladatunk, hogy a legjobb képességeink szerint folytassuk tovább a felkészülést.

„Ezzel együtt nem könnyű úgy edzeni, hogy nem látjuk előre mikor, milyen versenyek várnak ránk. Ami viszont ebben a helyzetben a legfontosabb: a lelkesedésünk visszatért! Fontos az is, hogy az egyesületre számíthatunk, minden segítséget megkapunk ebben a speciális időszakban is.”

Ugyanezen a véleményen van Devecseriné Takács Kincső is:

„Természetesen követtük a híreket, figyeltük a fejleményeket, mégis szomorú volt az olimpia elhalasztásának híre, hiszen Virággal együtt úgy éreztük, nagyon jól felépítettük az idei évünket, minden a helyére került, minden stimmel. Hamar újra összeszoktunk a hajóban, jól mentek az edzések, keményen készültünk. Készen álltunk rá, hogy kihozzuk magunkból a legjobb formánkat. Pont ekkor jelentették be az egy év csúszást.

Túl sok töprengésre azonban nem volt idő. Így aztán edzőjükkel, Szabados Krisztiánnal alaposan átbeszélték a teendőket, gyakorlatilag újratervezték az évet, majd elkezdték immár másodjára is felépíteni az idei szezonjukat.

Visszatértek az alapozó időszakra, ismét az állóképesség fejlesztésére került a fő hangsúly.

Többet futnak, többet kondiznak, emellett pedig hosszabb résztávokat eveznek. A gyorsítások értelemszerűen elmaradnak, mert most nem ennek van itt az ideje, és a formaidőzítéssel is várni kell. Az ugyanis továbbra is kérdés, hogy a magyar mezőny legjobbjai mikor szállhatnak újra vízre versenykörülmények között.

Sportági berkekben a legtöbben abban bíznak, hogy a járvány elmúltával valamikor a nyár végén, de legalábbis az ősz folyamán megrendezik a magyar bajnokságot.

A másik lehetőség a nem olimpiai számok világbajnoksága Szegeden, amelyet hivatalosan nem töröltek el, csak elhalasztottak.

Ha ezeket megtartják, a győri lányok mindenképpen ott lesznek, hiszen a versenyrutinból sem szeretnének kiesni.

És, hogy mi várható Tokióban 2021-ben? Korai még erről beszélni, de a páros tagjai azt mondják: eddig sem foglalkoztak esélylatolgatással, ez sosem volt jellemző rájuk. Mindig csak a következő versenyre készülnek, és annak is tudnak örülni, ha egy edzés, vagy egy résztáv jól sikerül. Abban bíznak és úgy érzik, jó az út, amin eddig jártak. Ha pedig ez így van, akkor bizakodva várhatják a 2021-es esztendőt és az olimpiát is.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Járványhelyzet | #kajak-kenu | #olimpia2020 |