Takács Boglárka országos csúccsal elődöntős 100 méteres síkfutásbanTakács Boglárka

MTI Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.02. 12:57

Takács Boglárka 11.10 másodperces országos csúccsal bejutott az elődöntőbe 100 méteres síkfutásban a párizsi olimpián pénteken.

A 22 éves sprinternek nem kellett rajthoz állnia az előselejtező futamokban, ahol többek között palaui, laoszi, mauritániai és tuvalui futó kapott helyet, utóbbinak több mint 14 másodperc a legjobb eredménye.
A kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Takács, aki tavaly nagyszerű szezont futott, idén is folytatta remeklését, elődöntős volt a fedett vb-n, májusban pedig 11.11 másodpercre javította saját országos csúcsát. Az első körben a BHSE vágtázója a harmadik futamban a négyes pályáról rajtolt. A hét futamból az első három helyezettek mellett a további három leggyorsabb került az elődöntőbe.

Takács kissé lassabban rajtolt, mint vetélytársai, de gyorsan lábra kapott, a hajrája nagyszerűen sikerült, a célba pedig úgy dobta be magát, hogy egy századdal előzte meg a mellette futó cseh Karolina Manasovát. Ez pedig a harmadik helyet, azaz az olimpiai elődöntőt jelentette a magyar atléta számára, egyben éppen egy századdal döntötte meg saját országos rekordját (11.10 mp).  

A futamot a brit Daryll Neita nyerte 10.92-vel az amerikai Melissa Jefferson (10.96 mp) előtt.
“Tudtam, hogy a továbbjutáshoz 11-hez nagyon közeli idő kell, valószínűleg országos csúcs, ami sikerült, így ezzel nagyon elégedett vagyok. Maga a futás nem volt tökéletes, talán feszesebb volt a mozgásom, mint kellett volna, ennek ellenére tudtam a futam végén jönni, viszonylag higgadt maradtam és éreztem, hogy meglesz” – nyilatkozott Takács Boglárka.

Hozzátette, a célbaérés után, bár bízott benne, hogy harmadik lett, nem tudta pontosan, így nagyon megkönnyebbült, amikor felnézett a táblára és meglátta az eredményt. Kiemelte, mivel francia sprinterrel is futott együtt, gondolta, hogy a hangulatra “nem lesz panasz”, mégis meglepte a csodálatos miliő.
“Gondoltam, hogy az esti programban telt ház lesz, de hogy már kora délelőtt ennyire sokan kijönnek és így szurkolnak, az meglepett, ugyanakkor nagyon jó érzés volt” – fogalmazott.  
A női 100 m elődöntőjére szombaton este kerül sor.

Kapcsolódó témák: #atlétika | #párizs2024 | #sport |