Sport

Télen sem kell lemondanunk a futásról!

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2022.01.03. 15:04

A kezdő futók gyakran esnek abba a hibába, hogy a hideg időjárást felhasználják mint kifogást és abbahagyják a kinti sportolást. Holott, ha hozzászoktatjuk szervezetünket az egyre hűvösebb időjáráshoz, akkor az alábbi szabályok betartásával télen sem kell az edzőtermek futópadjaira kényszerülnünk.

Tévhit, hogy a hűvös levegő megfázást okoz, sőt mi több a szakértők inkább azon a véleményen vannak, hogy a szabadban eltöltött mozgás sokkal egészségesebb a beltérinél. A friss, oxigéndús levegő növeli a teljesítményt, ami által több kalóriát tudunk elégetni. A helyes légzéstechnika megtanulásával és megfelelő öltözettel télen is nyugodtan hódolhatunk kedvenc sportunknak.

Fontos a megfelelő futóruha kiválasztása

Az elmúlt évek téli hőmérséklet-ingadozásai már meg sem lepik az embert, azonban ha futni indulunk kulcsfontosságú, hogy a kinti hőmérséklethez igazítsuk a ruházatunkat. Legfontosabb a technikai aláöltözet, ami nedvességelvezető tulajdonságának köszönhetően segíti az izzadtság elpárolgását. Ezt bármelyik sportboltban be lehet szerezni, azonban fontos, hogy pamutot ne tartalmazzon a ruhadarab, mivel az magában tartja a nedvességet. A sapka viselése különösen fontos a kültéri sportoknál télen, mivel testünk hőleadása nagy mértékben a fejünkön keresztül történik.

Fordítsunk figyelmet a jól szellőző, thermo védelemmel ellátott futónadrág kiválasztására, illetve futókabátnál a szélállóságra és a megfelelő hőszigetelésre. Az ujjak védelme érdekében a kesztyűt és a megfelelő zoknit se hanyagoljuk el. Fontos odafigyelni indulás előtt az utak csúszósságára és annak megfelelően választani lábbelit. Ha jeges, csúszós az út, akkor érdemes plusz csúszásvédőt a cipőre felvenni.

Fotó: Freepik

Figyeljünk testünk jelzéseire, ha útnak indulunk futni. Hogyha a szabadba kilépve enyhén fázunk, azonban bemelegítés után komfortosnak érezzük a kinti hőmérsékletet, akkor jól választottunk ruhát a kültéri sportoláshoz. 

Fontos hidegben is a bemelegítés!

Nyárhoz képest még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a bemelegítésre futás előtt, hiszen az izmoknak és ízületeknek is több idő kell míg átmelegszenek. Ennek hiányában a hideg, merev izmoknál nagyon magas a sérülésveszély. Télen is figyeljünk a folyadékpótlásra, mivel kevésbé vesszük észre a dehidratációt mint hőségben, ami izomgörcshöz és kiszáradáshoz is vezethet.

Kezdő futók ne a mínuszokban álljanak neki a kinti sportolásnak, ezt érdemes már ősszel elkezdeni gyakorolni és hozzászoktatni fokozatosan a szervezetünket az egyre hűvösebb levegőhöz futás közben. A mozgásról azonban nekik sem kell lemondani, futás helyett a gyorsabb tempójú gyaloglás is kiváló mozgásforma télen, viszont koncentráljunk a levegővételre, ne kapkodjunk. Mínusz tíz fok alatti hőmérsékletben azonban már a komolyabb sportolóknak is ajánlottabb a beltéri edzés.

Kapcsolódó témák: #egészség | #futás | #sport | #tél |