Tizennégy szakosztállyal és közel 500 sportolóval indul a Rába ETO SE

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2023.09.03. 16:17

Az új szakosztály nem más közösségekkel vagy sportolókkal szemben alakult, hanem éppen azért, hogy a már működők mellett új lehetőséget teremtsenek. Ha valakik, a sportolók tudják: versenytársak nélkül kiemelkedő eredményeket elérni nem lehet. Azt szeretnénk, hogy minden szakosztály, egyesület Győr és a Győrben élők sikereit szolgálja. Természetesen a város mindegyik egyesületet támogatja – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, amikor üdvözölte a 14 szakosztállyal és közel 500 sportolóval induló Rába ETO Sportegyesület felélesztését a bemutatkozó sajtótájékoztatón.

A következő időszakban egy „óriásklubot” szeretnének létrehozni, akár több ezer sportolóval – vetítette elő a jövőt Kovács János, a Rába ETO Sportegyesület elnöke, s ő is azt hangsúlyozta: „Az a szándék, hogy még több lehetőséget adjunk a győri sportolóknak, akik szerencsére sokan vannak. Azonkívül, hogy a már meglévő sportolókat szeretnénk támogatni, olyan szakosztályokat is behoztunk, akik eddig nem kaptak lehetőséget, gondolok itt elsősorban a tömegsportra” – mutatott rá Kovács János.

Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemet működtető kuratórium elnöke, illetve a névadó szponzor, a Rába felügyelőbizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet: „A Rába múltja, története, de főképpen a jövője elválaszthatatlan Győr életétől. Két évvel ezelőtt részben új vezetőkkel megkezdtek egy modernizációs programot. Ennek a döntésnek az eredménye pedig most kezd igazán jól látszani, hiszen húszéves rekordbevételt jelenthetett be a cég. A Rába szeretne a város életében ismét nagyobb szerepet játszani, ezért külön öröm nekik, hogy hozzájárulhatnak a sportegyesület létrejöttéhez és működéséhez”

Hetzmann Béla, a Rába elnök-vezérigazgatója rámutatott: megtiszteltetés, hogy részt vehetnek a Rába ETO név felélesztésében, ez minden ott dolgozónak büszkeséget jelent. „Nagyfokú átalakítási programba kezdtünk kicsit több mint két évvel ezelőtt. Ez a program nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a Rába-csoport és Győr között a kapcsolat tovább erősödjön, erre pedig kiváló alkalom, hogy részesei vagyunk az egyesület alakításának” – mondta a cégvezető.

Dr. Dézsi Csaba András hangsúlyozta: amikor polgármester lett, felmérte a tennivalókat a gazdaságban, a munkalehetőségekben, a várospolitikában, az oktatásban, a kultúrában, a közlekedésben, általában az emberi életminőség javításában és a sportban is. Fájóan hiányzott az a klasszikus Rába ETO jelenléte, pedig az az Összefogás Sportegyesület része volt életünknek, tízezrek jártak sikeres focimeccseikre, de más sportágakban is színvonalas lehetőségeket kínáltak. A győri lélek szempontjából ez fontos ennek a felélesztése. Ráadásul a más egyesületből kikerült csapatok nem, vagy nehezen találtak más otthonra. 

Ekkor lépett elő Pál László szakosztályvezető, aki büszkén és meghatottan mutatta föl a korább, kiemelkedő eredményeket elért, ráadásul azóta, sikerei csúcsán megszüntetett futsalcsapat féltve őrzött mezét.  

Újságírói kérdésekre Kovács János elmondta: „Nem kerestünk meg szakosztályokat, sportolókat, és nem csábítunk át senkit más egyesületektől” – tette hozzá az egyesület vezetője, utalva a Győri Atlétika Clubbal kapcsolatos felvetésekre, miszerint onnan „vinnék át” a sportolókat. „Ha minket megkeresnek, első körben mindig azt mondom, hogy a problémákat a jelenlegi helyükön próbálják meg megbeszélni a sportolók” – részletezte Kovács János. Az anyagi oldalról és feltételekről még jelenleg is tárgyalnak, dr. Dézsi Csaba András jelezte: a város mindegyik sportegyesületet támogatja. Az új klub megjelenése pedig nem vesz el máshonnan támogatásokat, a sportlétesítményeket egyenlő feltételek mellett fogják biztosítani a klubok számára.

A klub 14 szakosztállyal indul, ezek az alábbiak: asztalitenisz, birkózás, e-sport, judo, futsal-futball, kyokushinkai karate, ökölvívás, shotokan karate, sportlövészet, szabadidő és futó, teke, tenisz, tömegsport, valamint úszás.

Kapcsolódó témák: #rába eto se |