Tizenöt éremmel tértek haza a paralimpikonok

Venesz Klaudia Fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság
2024.09.15. 18:47

A teljes sporttársadalom tekintete Párizsra irányult 2024 nyarán. A francia fővárosban gyúlt fel az olimpiai láng, számos sportoló karrierje szökkent szárba a világversenyen, azonban méltatlanul kevés figyelem irányul azokra az indulókra, akik a paralimpián tették fel a koronát pályafutásukra.

Magyarország parasportolói az olimpiai éremtáblázat 26. helyén végeztek, a tizenötből öt arany-, hat ezüst- és négy bronzérem született. A XVII. Nyári Paralimpiai Játékok helyszíne is Párizs volt: az olimpia ikonikus helyszíneire közel 4400 sportolót vártak, ahol 22 sportágban mérhették össze tudásukat a fogyatékossággal élő sportolók. A figyelemre méltó teljesítményre a győriek is méltán lehetnek büszkék: Szvitacs Alexa, a Győri AC asztaliteniszezője a 2020-as tokiói olimpia után megismételte bronzos sikerét. A küldöttség másik győri tagja, a szintén asztaliteniszező Arlóy Zsófia a negyeddöntőig jutott, az ötödik helyen végzett. A delegáció legeredményesebb tagja a győri születésű Ekler Luca volt, aki távolugrásban és 400 méteren is jeleskedett.

Vigh Zsolt, az asztaliteniszezők szövetségi kapitánya lapunknak elmondta, hogy természetesen a játékosok és a csapat is elvárásokkal érkezett a játékokra. „Érmekben mindenképpen gondolkodtunk. Nem tudtuk a színét sem, nem tudtuk a darabszámát sem. Azt gondolom, az, hogy a négy versenyző mindegyike érmes, vagy pontszerző helyen végzett (Arlóy Zsófi ötödik helye is rendkívül értékes), mutatja, hogy egy egységes és nagyon eredményes csapat voltunk.”

Szvitacs Alexa ugyan csalódásként élte meg az újabb bronzot. Tokió után sem értettem vele egyet, ő túl szigorú önmagához. Öt éve van benne a parasportban és világcsúcsot állított fel azzal, hogy ő bármilyen világbajnokságon, paralimpián indult el, érmes helyezéseket ért el. Egyetlen olyan verseny sincs, ahonnan ő ne érmekkel jöjjön haza” – véli a mester.

Kapcsolódó témák: #paralimpia |