Új főtámogatója lehet a több száz milliós MLSZ-támogatást bukó ETO-nak

Pécskai István Fotó: Mekliz Fotó
2023.07.18. 13:14

Jelentős változtatásokat hajtott végre a játékoskeretén az NB II-ben szereplő ETO FC. A győri klub a nyári átigazolási időszakban külföldi labdarúgókkal erősített, ami egyértelműen annak a jele, hogy a gárda célja a feljutás az élvonalba. A légiósok szerződtetésének ugyanakkor komoly ára van.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) tíz évvel ezelőtt vezetett be ösztönző támogatási rendszert az NB II-ben. Ennek a lényege, hogy ha a másodosztályú klubok fiatal, magyar focistákat küldenek pályára a bajnokságban, jelentős támogatást kapnak a központi költségvetésből – a megszerzett pontok, a tv-s jogdíjak és a marketingbevételek után. Az MLSZ nem tiltotta meg ugyan a külföldiek szerepeltetését, viszont azt elérte, hogy a légiósokat alkalmazó csapatok nem kapnak pénzt. Az ETO, amely éveken keresztül fiatal magyarokkal – sajnos eredménytelenül – szerepelt az NB II-ben, a külföldiek bevetése esetén nagyjából 200-300 millió forintos támogatástól esik majd el.

Információnk szerint ez a bevételkiesés ugyanakkor nem érinti érzékenyen a klubot, amely hamarosan bejelentheti, hogy új főszponzor támogatja a továbbiakban. Az alaposan megerősített ETO-tól ennek megfelelően elvárás lesz, hogy az első vagy a második helyen zárja a bajnokságot, s kivívja a feljutást az első osztályba.

Tavaly februárban jelentős változás történt a győri klub életében azzal, hogy a szlovák élvonalbeli DAC első embere, Világi Oszkár lett az ETO tulajdonosa. A szurkolók joggal bíztak benne, hogy a zöld-fehér gárda az elmúlt időszak gyenge teljesítménye után végre a fejlődés útjára lép. Sajnos azonban ez eddig nem történt meg: a csapat az elmúlt másfél évben még gyengébben szerepelt, legutóbb csak 13. lett a másodosztályban. Világi Oszkár az elmúlt idény kezdete előtte kiemelte, továbbra is bíznak a magyar fiatalokban, s rájuk építve igyekeznek sikeresek lenni. Az üzletember az eredményeket és a csapat futballját látva valószínűleg belátta, sajnos csak magyar fiatalokkal nem léphet előre az együttes, amelynek szüksége van a tapasztalt, külföldi játékosokra. Már ennek fényében nevezhette ki tavasszal Köteles Lászlót sportigazgatónak. A korábbi kapus minden külföldön összeszedett tudását és kapcsolatrendszerét bevetette annak érdekében, hogy minőségi légiósokat hozzon Győrbe.

A négyszeres NB I-es bajnok ETO kétségtelenül nagy erőket mozgósít azért, hogy a klub a múltjához méltóan ismét a legjobbak között szerepelhessen idehaza. Bízunk benne, hogy a vezetőség fáradozásait siker koronázza, s 2015 után ismét az élvonalban drukkolhatunk a patinás zöld-fehér gárdának.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |