Un, deux, trois – kezdődik az olimpia!

Venesz Klaudia Fotó: MTI
2024.07.26. 19:43

Mutatjuk a 2024-es Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségének történéseit!

Az ötkarikás játékok történetében először térnek el a hagyományos, stadionokban tartott nyitóünnepségtől. A résztvevő országok delegációi hajókon érkeznek az egyre erősödő esőben a Párizst kettészelő Szajna folyóra. Az útvonal több nevezetességet érint: elhaladnak a Notre Dame, a Louvre és az Eiffel-torony mellett is.

Párizs, 2024. július 26. Emmanuel Macron francia elnök (j) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (b) a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A zászlóvivőkre irányul a legtöbb szempár, a magyarok közül a kézilabda-válogatott kapusát, Böde-Bíró Blankát és a cselgáncsozó Tóth Krisztiánt figyeljük.

A magyar olimpiai csapat is becsekkolt:

A kisebb delegációval érkező országok megosztják a hajójukat. Szaúd-Arábiából 9 sportoló vehet részt a nyári játékokon, kizárólag férfi spotólók képviselik az országot.

A hajók útvonalán zenés performanszokkal szórakoztatják a sportólókat és a szurkolókat is. Az ezerarcú Lady Gaga francia nyelven énekelt.

A bhutani delgáció egy apró motorcsónakot kapott.

A felvonuláson megjelent egy titokzatos alak. Az arcát maszkkal takaró fantom tetőkön ugrál és az ikonikus helyeken tűnik fel az olimpiai lánggal a kezében.

A kínaiak 388 fővel vesznek részt az olimpián, egy egész katamaránt töltenek meg a sportolók.

Kánkán táncosok lepték el a folyóparti sétányt, megidézve a Moulin Rouge hangulatát.

A felvonulás a francia életérzés „képeslapjait” tárja a nézők elé: a második ilyen, melevenedő performansz a Notre-Dame székesegyházat mutatja be. A Mi Asszonyunk katedrális egy 2019-es, pusztító tűzvészben vált a lángok martalékává, de a felújításon folyamatosan dolgoznak és hamarosan újra megnyitják a közkedvelt turisztikai látványosságot.

A láng megérkezett a Pénzverde épületébe is. Különlegesség, hogy minden itt készült olimpiai éremben van egy kis darab az Eiffel-toronyból.

A következő életképben a francia forradalmat megidéző hangulatról rockzenével és több száz táncos gondoskodott. Bizet Carmenjét választották a művészeti elképzelés szerint a személyes szabadság kifejezésére.

A szabad szerelemre és Párizsra, mint a szerelem városára utaló képsorok és performanszok színesítették az ünnepséget.

Égalité: a köztársaság gárdája mutatta a következő festményt. A hagyomány és az innováció találkozását a Művészetek Hídján masírozó menetet popelőadással összefűzve jelenítették meg.

A láng megérkezett a Louvre épületébe is. A múzeum a világ egyik legismertebb kiállítóhelye, itt őrzik Leonardo da Vinci Mona Lisáját is.

A performanszok szünetében folytatták a csapatok bemutatását. A zászlókat lengető delegációk, mint Dánia vagy a Dominikai Köztársaság hajója szelte a folyót. A dominikai közösség mindössze négy sportolóval vág bele a játékokba. Az etiópok csapata 34 fős: 33 atlétával és egy úszóval érkeztek Párizsba.

A következő életképben a Mona Lisa elrablását elevenítették fel. Egy olasz férfi, Vincenzo Perugia lopta el a rendkívül értékes festményt 1911-ben, jelezve tiltakozását: szerinte a festménynek Olaszországban lett volna a helye.

Honduras és Hong Kong után érkezett a magyar küldöttség. A 170 fős csapat Peking óta a legnagyobb számú magyar delegáció.

Párizs, 2024. július 26. A magyar csapatot szállító hajó a Szajnán a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án. MTI/Kovács Tamás

A titokzatos fáklyavivő a francia találmányokat bemutató életképbe érkezett. A Lumiére fivérekkel és a Mignonokkal utaltak a francia filmművészetre.

Jeanne Barret, Christine de Pizan, Louise Michel, Alice Guy és más, a francia történelem meghatározó női alakjairól mintázott szobrok magasba emelésével álltak ki a női egyenjogúság mellett, a francia himnusszal, a La Marseillaise-szel.

Párizs, 2024. július 26. A kivetítőn a magyar csapatot szállító hajó a Szajnán a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A hajók útvonalára úszó kerteket építettek. A jellegzetes növénkompozíciókat két hónapig építették. Az stégeken az olimpia legfiatalabb versenyszámát bemutató BMX-esek hajtották bringáikat.

Festivité: a különbőzőség és különbség adja a közös erőt. Az utolsó képeslapon híres francia divattervezők darabjaiba öltöztetett modellek vonultak fel. A mindegy félórás blokkban francia lemezlovas hölgy keverte a zenét, míg a hajók elérték az Eiffel-tornyot.

A Salamon-szigetekről mindössze két hölgy érkezett. Ők az egyetlen delegáció, amelyet kizárólag hölgyek alkotnak.

Közben befutott a mieink hajója:

Az amerikai zászlót LeBron James vitte. A profi kosárlabdázó az Egyesült Államok meghatározó sportolója.

Az élő közvetítésben átkapcsoltak Tahitibe is: a szörfösök olimpiai számait itt rendezik.

A hagyományoknak megfelelően az 570 fős francia különítmény hajója futott be. A francia főváros 1900-ban és 1924-ben rendezett sikeres olimpiát.

Az Európai Unió jelmondata, az „Egyesülve a sokszínűségben” elevenedett meg az utolsó élőképen. A keverőpultból a 90-es és korai kétezres évek diszkóslágerei csendültek fel.

Obscurité. A Sötétség című tabló egy táncmulatságba torkollt. A rendezők a kék bolygó jövőjére, a békére és a társadalmi problémákra is gondoltak. A diszkózajt John Lennon Imagine című száma csendesítette el.

Kapcsolódó témák: #olimpia | #Párizs 2024 | #sport |