Vizes Eb: szerdán is záporoztak az érmek

MTI Fotó: MTI/Derencsényi István
2024.06.19. 20:35

Egy arany, két ezüst és két bronz a belgrádi vizes Európa-bajnokság szerdai mérlege.

Németh Nándor egyéni csúccsal ezüstérmet nyert szerdán 100 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Az előzetes eredmények alapján óriási döntőre lehetett számítani, mivel a legjobb idővel a korábbi világcsúcstartó román David Popovici várta a futamot, a hazaiak kedvencét Andrej Barnát és a világbajnoki bronzérmes Németh Nándor csak egy századmásodperc választotta el, a negyedik Milák pedig olimpiai szintet érő teljesítménnyel került be.

Féltávnál Németh fordult elsőként, Popovici azonban a második hosszon ellépett és a világcsúcstól mindössze nyolc századra elmaradva diadalmaskodott. Németh egyéni csúccsal, Milák országos rekordjától mindössze két századdal elmaradva, 47.49 másodperccel lett második, a 200 méter pillangó olimpiai bajnoka 48.41-gyel hatodikként zárt.

“Továbbra is értetlenül állok az egész előtt, azért is vállaltam erre az Eb-re csak ezt a számot és két váltót, hogy ne vigyem túlzásba és hétfőtől bele tudjak állni azokba az edzésekbe, amik az időszaknak megfelelnek. Nagyon boldog vagyok, nyilván a cél, hogy ebből még lefaragjunk, elvileg a formába hozásnál néhány tizedet ilyenkor még lehet szerezni” – nyilatkozta Németh, aki az elmúlt két hónapban többször is betegséggel küszködött, és saját elmondása szerint közel sem százszázalékos állapotban érkezett a kontinensviadalra.

Eredmények: férfi 100 m gyors, Európa-bajnok:
   David Popovici (Románia) 46.88 másodperc
2. NÉMETH NÁNDOR 47.49
3. Andrej Barna (Szerbia) 47.66
…6. MILÁK KRISTÓF 48.41

Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmet nyert 400 méter vegyesen szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

A délelőtti előfutamok során a 15 éves Jackl – aki az áprilisi országos bajnokságon nagyszerű idővel (4:34.98 perc) ugrotta meg az olimpiai szintet – magasan a legjobb idővel végzett az élen, így pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki döntőjének rögtön favoritként vágott neki.

A rekordot jelentő 11. Eb-jén szereplő, 35 esztendős Jakabos az előfutamban olyan időt úszott (4:41.31), amivel akár célba is vehette volna az ötkarikás szintet (4:38.53).

A fináléban pillangón az izraeli Anastasia Gorbenko másfél testhosszat vert a mezőnyre, háton azonban Jackl már 150 méternél megelőzte riválisát, és féltávnál két és fél méter volt az előnye. Mellen Gorbenko visszaelőzött, Jakabos pedig a harmadik helyen tempózott. A gyorsra Jackl négy méter hátránnyal fordult rá, a különbség pedig csak nőtt.

A két magyar így az ezüst- és bronzéremért harcolt egymással, Jackl végül 4:38.96 perccel második, Jakabos pedig 4:40.24-gyel harmadik lett.

“Az idő miatt egy picit szomorú vagyok, de az edzőm azt mondta, hogy a helyezéssel, az éremmel törődjek, hogy ezt ne engedjem ki a kezemből. A délelőtti úszás még egy kicsit azért bennem maradt” – nyilatkozta Jackl.

Jakabos elmondta, nem gondolta volna, hogy a délelőtti idejét felül tudja múlni, de egy tűnik, jó állapotban van, ez pedig fő száma, a 200 méter pillangó előtt nem rossz. Elárulta, a futam előtt fiatal honfitársa azt mondta neki: “csak legyen vége”. “Én rászóltam, hogy ne gondolkodjon így, mert én ezt éreztem tíz évig.”

Eredmények: női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
   Anastasia Gorbenko (Izrael) 4:36.05 perc
2. JACKL VIVIEN 4:38.96
3. JAKABOS ZSUZSANNA 4:40.24

Sárkány Zalán bronzérmet nyert 800 méter gyorson szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Sárkány a keddi előfutamban egyéni csúccsal (7:50.36 perc) teljesítette az olimpiai szintet, a fináléban még tovább tudott faragni idejéből, 7:49.29-cel csapott célba.

A számot az ukrán Mihajlo Romancsuk nyerte 7:46.20-as idővel.

“Elképesztően meleg a víz, normális körülmények között szerintem ennél három másodperccel jobbat lehetett úszni. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy sikerült érmet szereznem” – nyilatkozta Sárkány.

Eredmények: férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:
   Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 7:46.20 perc
2. Dimitriosz Makosz (Görögország) 7:48.59
3. SÁRKÁNY ZALÁN 7:49.29

A Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres női gyorsváltó országos csúccsal aranyérmes lett szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Az egység 3:36.77 perces idővel nyerte a finálét, ezzel a 2009-es római “cáparuhás” 3:37.64-es, a Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka négyes által tartott rekordot adta át a múltnak.

“Nagyon örülök, hogy megcsináltuk, dühösen jöttem le az uszodába, tudtam, hogy képesek vagyunk erre. Büszke vagyok a lányokra, mert mindenki hatalmasat úszott” – nyilatkozta Pádár, aki délelőtt fő számában, 200 méter gyorson éremesélyesként csak a harmadik magyar volt, így nem jutott középdöntőbe.

“Hálás vagyok a lányoknak, hogy ilyen ajándékot adtak nekem 30 évesen, én abban bíztam, hogy majd az olimpián úszunk országos csúcsot, de remélem, ott újra sikerül, mert szeretnénk még javulni” – mondta Senánszky Petra.

“Boldog vagyok, hogy reggel sikerült olyan időt elérnem, amivel ott lehetek majd az olimpiai váltóban, és mindenkinek egy jó visszajelzés, hogy tudok jól úszni” – tette hozzá Ugrai.    

Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.

Eredmények: női 4×100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
MAGYARORSZÁG (SENÁNSZKY PETRA, ÁBRAHÁM MINNA, UGRAI PANNA, PÁDÁR NIKOLETT) 3:36.77 perc – országos csúcs.
2. Dánia 3:38.48
3. Lengyelország 3:41.01

Kapcsolódó témák: #úszás | #vizes eb |