Karácsonyhoz közeledve, ismét előtérbe kerül az ajándékozás kérdése. Van aki gyorsan eldönti mivel lepi meg szeretteit, mások hetekig töprengenek rajta. A rengeteg lehetőség között érdemes számba venni a saját magunk készítette finomságokat.
Sütik
Akit megajándékozunk egy-egy rúd szépen becsomagolt, diós és mákos bejglivel, egyből a szívébe zár bennünket. Szintén örömet szerezhetünk karácsonyi aprósüteményekkel. A sütik lehetnek egyfélék pl. lekváros linzer, de ha több fajtából készítünk válogatást, még nagyobb lesz a siker. A csomagoláshoz érdemes beszerezni egy dekoratív fémdobozt.
Befőttek, lekvárok
Ha nyáron feltöltöttük az éléskamrát, akkor nincs más dolgunk, mint a legfinomabbak közül kiválasztani néhány üveggel és némi ünnepi díszbe öltöztetni a házi csemegét. Rendkívül mutatós, ha egy kis méretű, anyaggal bélelt fonott kosárkába vagy tálba állítjuk a lekváros, befőttes üvegeket. A fém tetőket csinosítsuk természetes anyagból szabott „kalappal” és kössük át szalaggal. A tetejére tegyünk fenyőágat.
Ha elmaradt a befőzés, de mégis megtetszett az ötlet, készítsünk narancslekvátr vagy vegyes citrus dzsemet, biztosan nem okozunk vele csalódást.
Italok
Nemcsak édességekkel, hanem finom italokkal is kényeztethetjük családtagjainkat, barátainkat.
Capuccino por: csupán jó minőségű, azonnal oldódó (instant) kávépor, tejpor és cukor, no meg egy kis kakaó és valamilyen fűszer: fahéj, kardamom, esetleg szegfűszeg, szerecsendió kell hozzá. A hozzávalók mennyiségét és arányát ízlés szerint variáljuk. A keveréket csinos kis üvegbe töltjük és felcímkézzük.
Likőrök: sokféle variáció közül választhatunk, azonban az érlelési idő miatt egy részüket már most érdemes elkészíteni. Legyen szó akár az olaszok kedvelt limoncellójáról, kávé-, csoki- vagy tojáslikőrről, valódi ízélményt szerzünk vele az enyhébb alkoholos italokat kedvelőknek. A tejszínnel készülő italoknál ne feledjük: fogyasztásig hűtve kell őket tárolni!