Csúcs a csanaki mangó!

Szerző és fotó: Venesz Klaudia
2025.03.25. 15:53

Különleges ízvilágú keverésekkel, tematikus fagylaltokkal és versenymunkákkal rukkol elő időről időre Felsődiósi István. A fagyimester ezúttal a pult élénk színű jeges desszertjével, a mangóval ért el sikert.

Egy évvel ezelőtt a Kecskesajtos Füge Pisztáciaköntösben fantázianevű kreálmány diadalmenetéről számolhattunk be, akkor a Gelato Festival World Masters versenyen kivívott, győri sikertől volt hangos a cukrászvilág. Míg ez egy összetett ízvilágú, igencsak fantáziadús desszert és izgalmas kulináris utazásra csábít, ebben az évben Felsődiósi István és csapata „nyugodtabb” vizekre evezett. Ezúttal minden csavartól mentes, egységesen textúrált fagyit kellett főzni a 2. Gran Premio del Gelato versenyen kedvenc fagyisainknak mangó, vagy csokoládé ízben. Istvánék ezúttal a gyümölcsös gömbökkel vették le a lábukról a zsűri tagjait.

A fagyimester elárulta, hogy a fagyizóban évek óta használt, szokásos receptúrával készültek és egy, a fagyisok világában elterjedt, indiai mangópürével dolgoztak. „Mindenkinek más a receptúrája, mindenki máshogy készíti, ez most hála Istennek, a zsűrinek is bevált, nemcsak a vendégeknek. A helyezés nagyon jó visszaigazolás arról, hogy jó úton járunk, ez hatalmas örömmel tölt el minket” – mondta el Felsődiósi István, majd a versenyről osztott meg részleteket. „Közel 300 induló volt mangó és csokoládé kategóriában. Semmilyen rétegzőt vagy ropogós elemet nem lehetett használni, csak a tiszta ízt. A döntőbe bejutottunk, de sajnos nem sikerült ott jó eredményt elérni, de ugyan ilyen szorgalommal, hittel, alázattal megyünk tovább.”

A jéghideg édességet bátran fogyaszthatják azok is, akik nehezebben tudnak választani az ételérzékenységük miatt. „Technikai cukrokat használunk és a mangópüré is tartalmaz gyümölcscukrot, így cukormentesnek nem mondhatjuk, de teljesen tej- és laktózmentes.”

István úgy tartja, minden napjuk egy verseny és a legnagyobb zsűritag a vendég. „A legfontosabb természetesen az, hogy a vendégeink mit gondolnak. Nagyon sokszor szerettünk volna már indulni az év fagyija versenyen, de az élet mindig közbeszólt. Nagyon sok munkánk volt és nem tudtunk kit indítani, de idén úgy tervezzük, hogy mindenképpen részt veszünk a megmérettetésen.”

Felsődiósiné Fischer Andrea, István felesége vette át a szót. Míg férje az ízekért, a családi vállalkozásban ő inkább az ügyviteli dolgokért és a marketingért felel. „A mangófagyink ért el második helyezést az elődöntőben, így bejutottunk a pisztácia kategóriával a végső döntőbe. Különösebben nem kellett készülnünk, ezek alapfagyik, szinte minden nap gyártjuk, mindig a palettán vannak” – emelte ki Andrea, aki megnyugtató választ adott arra a kérdésre vonatkozóan is, hogy nem tűnnek-e el a klasszikusok, mint a csoki, a vanília vagy a citrom a hűtőpultból. Az alapízek maradnak, hiszen mindig van rájuk igény, de a bőséges kínálatba mindig belecsempésznek valamilyen különleges újdonságot.

Kapcsolódó témák: #fagyi | #Győr | #híradó | #Lufi Fagyizó | #verseny |