
Egészséges-e a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér?
Mostanában élénk vita alakult ki a világhálón arról, hogy a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér egészségesebb választás-e a finomított lisztből készült fehér kenyérhez képest, vagy inkább veszélyesebb?
Előnyök és hátrányok
A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér előnyea magas rosttartalom,mivel ezek a gabonák tartalmazzák a gabona héját, csíráját és endospermiumát is. Ez segíti az emésztést, csökkenti a székrekedést, és hosszabb teltségérzetet ad. Több B-vitamin, vas, magnézium és antioxidáns található benne, mint a fehér kenyérben. Alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet. Tanulmányok szerint a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A magasabb rosttartalom miatt kevesebb kalória bevitele mellett is tovább tarthat a teltségérzet, ami segíthet a testsúlykontrollban.
Lehetséges hátrányai, hogy a teljes kiőrlésű gabonák tartalmazhatnak fitinsavat, és egyéb antinutritienseket, amelyek csökkenthetik bizonyos ásványi anyagok, péládul vas, cink, kalcium felszívódását.
Sok szénhidrátot tartalmaz
Bár a teljes kiőrlésű kenyér lassabban emeli meg a vércukorszintet, valójában az is jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, ami nem ideálisabb a fehér kenyérnél az alacsony szénhidráttartalmú diéták esetén. Az is biztos, hogy nem minden teljes kiőrlésű kenyér egészséges. A bolti teljes kiőrlésű kenyerek közül sok tartalmaz hozzáadott cukrot, tartósítószereket vagy egyéb adalékanyagokat, amelyek csökkenthetik az egészségügyi előnyöket.
Vegyszerek és nehézfémek
Az is gyakran felmerülő aggály a teljes kiőrlésű gabonákkal kapcsolatban, hogy a gabonák külső rétege, vagyis a korpa és a csíra tartalmazhat a modern mezőgazdaságban gyakran használt vegyszereket, peszticidmaradványokat, valamint a talajt szennyező nehézfémeket, például ólmot, kadmiumot és higanyt és más környezeti szennyeződéseket, melyek felhalmozódhatnak a növényekben, különösen a külső rétegekben. Amennyiben a gabona nem megfelelő körülmények között van tárolva, penészgombák (pl. Fusarium fajok) mikotoxinokat termelhetnek, amelyek egészségkárosító hatásúak lehetnek.
Hogyan csökkenthetjük a kockázatot?
Például biotermékek választásával. A bio- vagy organikus gabonák esetében nem használnak szintetikus peszticideket, így ezek általában kevesebb vegyszermaradékot tartalmaznak.A teljes kiőrlésű lisztből készült kovászos kenyér esetében a fermentációs folyamat csökkentheti az antinutriensek és egyes méreganyagok mennyiségét. Ha nem fogyasztunk egyoldalúan túl nagy mennyiségben egyetlen élelmiszert sem (pl. teljes kiőrlésű gabonát), az csökkentheti a potenciális kockázatokat.
A legbiztosabb módszer az, ha változatosságra törekszünk az étrendünkben.