Idén először Magyarország egészéről jelentetett meg étteremlistát a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig csupán a budapesti éttermekről közölt minősítést. Mint kiderült, már két vidéki Michelin-csillagos éttermünk van, mitöbb, az egyikük két csillagot is kapott.
2022-ben a következő éttermeket díjazták:
Egy Michelin-csillagot kapott:
- 42 Étterem (Esztergom, séf: Barna Ádám),
- Bábel (séf: Kaszás Kornél),
- Borkonyha Wine Kitchen (séf: Sárközi Ákos),
- Costes (séf: Koppány Levente),
- Essencia (séf: Tiago Sabarigo),
- Rumour (séf: Rácz Jenő),
- SALT (séf: Tóth Szilárd).
Két Michelin-csillagot kapott:
- Platán, Tata (séf: Pesti István),
- Stand (séf: Széll Tamás, Szulló Szabina).
Az országban két olyan étterem is van, amely immár két csillaggal is büszkélkedhet. Az egyikük a korábban már díjazott Stand, valamint a tatai Platán. Büszkén jelenthetjük ki, hogy összesen kilenc Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak.
A Bib Gourmand díjat, amely a Michelin előszobája, a következő éttermek kapták:
- Anyukám mondta,
- Casa Christa,
- Kistücsök Étterem,
- Macok,
- Mór24,
- Sparhelt.
Zöld Csillagot azok az éttermek kapnak, amelyek az iparág élvonalában vannak a fenntartható gasztronómiában. Például saját termesztésű termékeket használnak, a napi tevékenységeket úgy végzik, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat vagy tiszta energiát használnak. Az idei díjazottak a következők:
- Almalomb, Hosszúhetény
- Graefl Majo Kétútköz, Poroszló
- Onyx Mühely, Budapest
- Salt, Budapest
Az eseményen három különdíjat is kiosztottak. Ezeket nem éttermek, hanem olyan személyek kapják, akik „végtelen szenvedélyüknek és jelentős képességeiknek köszönhetően felejthetetlenné tudnak tenni egy éttermi élményt”.
A Welcome and Service Award a minőségi vendéglátásért és kiszolgálásért jár, ezt Kvasznicza Flóra és Ferenc kapta, az Őriszentpéteri Pajta étteremből.
A Sommelier-díjat Langó Tamásnak adták a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremből.
A Fiatal séf díjat Mizsei János érdemelte ki a budapesti Mák étteremből, „kiegyensúlyozott, ízgazdag, eredeti ételek megalkotásáért”.
Győri étterem is szenzációs sikert zsebelhetett be a rendezvényen, hiszen Michelin-tányér díjjal gazdagodott a La Maréda, melyet büszkén jelentett be az étterem séfe, Horváth Szilveszter közösségi oldalán.