![](https://www.gyorplusz.hu/wp-content/uploads/2021/09/espresso.jpg)
A kávézás időpontjait a tudomány is pontosan definiálja.
Nem mindegy, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk a kávét, kutatják a szakértők.
Az első és legfontosabb hiba
Elcsépeltnek hangzik ugyan, de mégis nagyon sokan elkövetik, az éhgyomorra történő kávézást. Sokan kezdjük a napot éhgyomorra egy jó erős feketével, cappuccinoval, tejeskávéval. Ha tehetjük mindenképp figyeljünk oda, hogy még a kávé előtt kapjunk be valamit, ami segít, hogy ne marja szét gyomrunkat az erős kávé.
Tévhit: az espresso erősebb, mint a hosszú kávé
A koffeintartalom nem a kávé hosszától és ízétől függ, hanem az elkészítési módtól. Mivel a koffein – ahogy az előbb említettük – vízben oldódó anyag, minél hosszabb ideig érintkezik a forró vízzel a kávéőrlemény, annál több koffein oldódik ki belőle. Az eszpresszó – amely elnevezése olaszul azt jelenti, gyors – kb. 25 másodperc alatt fő le, így kevesebb koffeint tartalmaz, mint a több ideig folyó hosszú kávé: előbbi csak 30-50, utóbbi 75-130 milligrammot csészénként.
A kávé hossza tehát nem fordítottan, éppen egyenesen arányos az erősséggel, vagyis minél rövidebb egy kávé, annál gyengébb, és minél hosszabb, annál több koffeint tartalmaz.
![](https://www.gyorplusz.hu/wp-content/uploads/2019/08/barista_verseny1.jpg)
Mikor kávézzunk?
Orvosi kutatások kimutatták, hogy akkor a leghatásosabb a koffein, ha nem rögtön ébredés után öntjük magunkba, hanem egy órával később, nagyjából fél 10 és fél 12 között. Majd később a délután folyamán fél 2 és fél 5 között fejti ki leginkább a hatását. És, hogy ennek mi az oka? A válasz igen egyszerű. A testben lévő kortizol, amely az éberségért felelős stressz hormon, ezekben az időszakokban a legalacsonyabb. Ébredéskor annak ellenére, hogy álmosnak érezzük magunkat, a kortizol szint a legmagasabb, ezért olyankor szinte felesleges a koffein, inkább megszokásnak számít. Viszont ha kicsit később kortyoljuk el, akkor már hatással lesz napi energiaszintünkre!
Brit kutatók szerint a délután negyed 3 a legmegfelelőbb időpont a kávézásra.
Ennek nem orvosi oka van, csupán átlagosan ilyenkor a legfáradtabbak a dolgozók. A nap fele már eltelt, az energiánk csökken és ebédünket elfogyasztva a vérnyomásunk is lemegy, ezért ebben az órában bátran doppingoljuk magunkat egy kis koffeinnel.
Forrás: kavezom.hu