Kristóf Lászlóné Magdi mestercukrász régi családi receptje alapján készül a mesés zserbó a győri Kuglóf Cukrászdában.
A zserbó tésztájához először langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadunk egy csipet sót, 4 tojássárgáját és összekeverjük. Ezután jöhet bele a langyos tejben felfuttatott élesztő. Az egész masszát alaposan összegyúrjuk: akkor lesz jó, ha a tészta már elválik az edény falától. A tésztát 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd négy egyforma gombócot formázunk belőle, amelyeket tepsi nagyságúra kinyújtunk.
A diós töltelékhez összekeverjük a darált diót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot. Reszelt citromhéjjal és késhegynyi fahéjjal ízesítjük. A lekvárt külön keverjük ki.
A sütőpapírral kibélelt tepsibe beletesszük az első lap tésztát, amire először a házi lekvár kerül, ezt követi a diós töltelék, mindkettő arányosan harmadolva. Ha az első réteg megvan, jöhet rá a második lap tészta, majd a harmadik, amelyeket ugyanígy rétegzünk: előbb a lekvár, aztán a töltelék. A negyedik, üres tésztalapunkkal lefedjük a süteményt. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
A zserbót légkeveréses sütőben 175 fokon, 45 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt a zserbó, fontos mozzanat következik: a széleit körbevágjuk – hogy ne tapadjon sehol –, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk egy tálcára, hogy a teteje kerüljön az aljára.
Végül vízgőz felett 10 dkg étcsokoládét három deka vajjal elkeverve megolvasztunk, és az elkészült csokimázat a süteményen egyenletesen elsimítjuk. Ha a csokimáz megdermedt, a süteményt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
2 dkg élesztő
4 db tojássárgája
1 dl langyos víz, 1 evőkanál cukorral elkeverve
1 csipet só
A töltelékhez:
40 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
2 dkg vaníliás cukorral
1 citrom reszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj
90 dkg házi barack- vagy szilvalekvár
A csokimázhoz:
10 dkg étcsokoládé
2-3 dkg vaj