„Győrött mindörökké nyár van” – megnyílt a könyvszalon

Győr+
2014.11.07. 13:47

Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekessel és Lukács Sándor Jászai-díjas színésszel nyílt meg a XIV. Győri Könyvszalon a Győri Nemzeti Színházban. Az eseményen a hagyományhoz híven átadták az Alkotói Díjat, idén Czigány György kapta az elismerést.

„Minden megszólalása maga a harmónia. Akár zene, akár élőszó, akár vers. (…) Czigány György évtizedek óta van velünk, és annyira sokat tudunk róla, hogy a költőről alig sejtünk valamit. Pedig verseiben olyan kegyetlen őszinteséggel lép elénk, olyan nyíltsággal vállalja önmagát, esendőségét, oly teljes szépséggel tud szólni a szerelemről, a halálról, a természetről, a veszteségről, a beláthatóról, a beláthatatlanról és a köznapiságról is akár. Észrevétlenül lett klasszikusunk ez a kortárs, hiszen szelíd visszafogottsággal tette elénk köteteit – mintegy a magyar költészetet kívülről szolgálva mutatta föl a társak és a nagy elődök teljesítményét –, hogy aztán a maga műhelyében elmélyülten és csendben dolgozhasson” – ez csak ez egy részlete Antall István laudációjának, mely a könyvszalon programfüzetében is olvasható, és amellyel felvezették a díjátatadót.

 

 

Az Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc-, és József Attila-díjas magyar író, költő, szerkesztő, Czigány György Győri Te Deum című verséből idézve köszöntötte a közönséget: „Győrött mindörökké nyár van.” Az alkotó ugyanis gyermekkorát itt töltötte, „az eszmélésem városa Győr, hálás vagyok a városért, a városnak, de nem csak ezért a díjért, hanem a barátaimért, akik sok szálon kötnek ide”- fogalmazott.

 

 

Az Alkotói Díjat Fekete Dávid alpolgármester adta át, aki hangsúlyozta, ez az irodalmi fesztivál is mutatja, hatalmas igény van Győrben az igényes kultúrára, szórakozásra. Városunk a kultúra egyik hazai fellegvára, a programok széles palettáját kínálják a kulturális intézmények, illetve fesztiválok. A Győri Könyvszalon az elmúlt években nemzetközivé nőtte ki magát, az egyik legnépszerűbb könyves seregszemlévé vált az országban.

 

Pitti Katalin énekelt a megnyitón

 

A XIV. Győri Könyvszalon nem kizárólag a nyomtatott könyvekről szól, hiszen számos más kulturális programot kínálnak a szervezők, ám kétségkívül ez az ország egyik legnagyobb könyvünnepe. A program nulladik nappal indult csütörtökön, Radnóti Miklósra és korára emlékeztek a holokauszt 70. évfordulója alkalmából (Abdán vasárnapig emléknapokat tartanak, melynek védnöke dr. Áder János köztársasági elnök).

A könyvszalon fő helyszíne idén is a Győri Nemzeti Színház épülete, ahol péntektől vasárnapig 10 és 19 óra között a honi kiadókon túl bemutatkozik Győr nyolc testvérvárosa is.

 

 

A három nap során számos író-olvasó találkozó, előadás, koncert, valamint mesekuckó várja az érdeklődőket, olyan kiváló írók érkeznek hozzánk, mint például Zalán Tibor, Háy János, Bereményi Géza, és Rakovszky Zsuzsa. Sikerkönyvek szerzői is eljönnek, például D. Tóth Kriszta, Hozleiter Fanni (Mosolyka), de megjelenik a humor, a szakirodalom, a történelem, és természetesen találkozhatnak a győri szerzőkkel is az érdeklődők.

 

A részletes programot ITT találják.

Czigány Györggyel tavaly készült nagyinterjúnkat pedig itt olvashatják: „Mi ez a szép? Mi ez az élet?”

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor